• Посилання скопійовано

До уваги платників ПДВ! З 12 березня діють нові форми ПН та декларації з ПДВ

12 березня набрав чинності наказ Мінфіну (через офіційне опублікування до появи тексту), яким затверджено зміни до оновленої декларації з ПДВ та додатків до неї, а також до форм ПН та РК. Відповідно з 12 березня слід складати та реєструвати нові ПН та РК. Але поки не має офіційної інформації від ДПС

До уваги платників ПДВ! З 12 березня діють нові форми ПН та декларації з ПДВ

Нагадаємо, що з 1 березня почала діяти нова форма декларації з ПДВ у редакції наказу Мінфіну від 02.12.2020 р. №734. Про це ми писали тут.

І ось 15 березня на сайті ДПС у Реєстрі форм електронних документiв з’явилися вже інші нові формати ПН та декларації з ПДВ.

Зокрема, додано проєкти нових форматів ПН (J1201012)  та декларації з ПДВ (J0200123) через затвердження наказу Мінфіну від 01.03.2021 р. №131. 

 

Коли застосовувати нові формати ПН та декларації?

Наказ №131 набрав чинності з 12 березня (через офіційне опублікування до появи тексту самого наказу), тому нові формати ПН та РК (J1201012) слід було б застосовувати з цієї дати. Проте від ДПС поки не має офіційної інформації щодо цього моменту.

Вже з'явилася інформація від ДПС - нові формати слід застосовувати з 16 березня. Про це ми писали тут.

Відповідно до 15 березня включно чинною була форма з кодом J(F)1201011.

 

Які зміни вносяться до форм ПН та декларації?

Наказом №131 викладено у новій редакції форми:

  • податкової накладної та розрахунку коригування;
  • декларації з податку на додану вартість;
  • уточнюючого розрахунку податкових зобов'язань з податку на додану вартість у зв'язку з виправленням самостійно виявлених помилок;
  • розрахунку податкових зобов'язань, нарахованих отримувачем послуг, не зареєстрованим як платник податку на додану вартість, які постачаються нерезидентами, у тому числі їх постійними представництвами, не зареєстрованими платниками податків, на митній території України.

Зауважимо, що наказ з’явився для приведення форм ПН та декларації з ПДВ у відповідність до вимог ПКУ з урахуванням змін, внесених законами України від 04 листопада 2020 року № 962-ІХ та від 17 грудня 2020 року № 1115-ІХ  щодо пільгових ставок ПДВ для СГ сфери туризму, культури та окремих с/г товарів (про це ми зазначали тут).

 

Набрання чинності наказом

Наказ №131 набере чинності з дня офіційного його опублікування та застосовуватиметься до податкових періодів, починаючи з 1 числа місяця, в якому опубліковано цей наказ. Його опубліковано 12 березня в Офіційному віснику №19. Відповідно його норми мають застосовуватися з 1 березня.  

Це зроблено для реєстрації ПН сільгосптоваровиробників зі ставкою 14%, оскільки вони до набрання чинності Наказу №131 не могли зареєструвати ПН з 1 березня.

До того ж, оскільки наказ набрав чинності у березні, то вперше за правилами п. 46.6 ПКУ слід буде подавати нову декларацію з ПДВ за підсумками квітня у травні. Але як вирішать податківці, поки не відомо. 

***

Читайте також: Нова форма податкової накладної та розрахунку коригування: вивчаємо разом!

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»