• Посилання скопійовано

Готельні послуги та ставки ПДВ у 7%: коли застосовувати, а коли – ні?

З 1 січня 2021 року послуги готелів та подібних засобів тимчасового розміщення оподатковуються ПДВ за ставкою 7%. Для цього потрібно мати код КВЕД 55.10. Але на ФОПів ця ставка не поширюється (для них 20%)

Готельні послуги та ставки ПДВ у 7%: коли застосовувати, а коли – ні?

Нагадаємо, що знижена ставка ПДВ у розмірі 7 % застосовується до операцій, дата виникнення податкових зобов’язань за якими припадає на період з 1 січня 2021 року. Правила визначення дати виникнення податкових зобов’язань встановлені ст. 187 Кодексу.

У зв’язку із запровадженням з 1 січня 2021 року зниженої ставки ПДВ у розмірі 7 % до операцій з надання послуг, перерахованих у 4-7 абзацах пп. «в» п. 193.1 ст. 193 Кодексу, не встановлюється будь-яких обмежень чи обов’язку здійснення коригувань чи перерахунків сум податку, віднесених до податкового кредиту, незалежно від дати здійснення операцій з придбання товарів/послуг та дати їх використання в операціях з надання послуг, що підлягають оподаткуванню за зниженою ставкою ПДВ у розмірі 7 %.

При цьому податківці наполягають на двох варіантах наслідків:

  1. якщо товари/послуги, необоротні активи, придбані з ПДВ за зниженою ставкою ПДВ у розмірі 7 %, призначені або починають використовуватися частково у звільнених від оподаткування ПДВ операціях, а частково в операціях, що підлягають оподаткуванню за ставкою у розмірі 20 %, то у платника ПДВ виникає обов’язок щодо нарахування сум податкових зобов’язань з ПДВ відповідно до п. 199.1 ст. 199 Кодексу виходячи із ставки податку у розмірі 7 %, оскільки саме за такою - ставкою податку постачальник таких товарів/послуг визначав податкові зобов’язання з ПДВ, а покупець здійснював формування податкового кредиту.
  2. Якщо товари/послуги, необоротні активи, придбані з ПДВ за ставкою у розмірі 20 %, призначені або починають використовуватися в операціях, що підлягають оподаткуванню за зниженою ставкою ПДВ у розмірі 7 %, то обов’язку щодо нарахування сум податкових зобов’язань з ПДВ відповідно до п. 198.5 ст. 198 або п. 199.1 ст. 199 Кодексу у платника ПДВ не виникає.

 Про це ми писали тут.

 

Хто може користуватися новою зменшеною ставкою?

У всіх своїх відповідях на запити податківці спочатку дуже детально розповідають, хто з СГ відноситься до постачальників послуг з тимчасового розміщення задля використання ставки ПДВ у розмірі 7%. Вони наполягають, що це лише юрособи. Але які?

Загальні правові, організаційні та соціально-економічні засади реалізації державної політики України в галузі туризму визначено Законом про туризм.

А правила користування готелями й аналогічними засобами розміщення та надання готельних послуг затверджені наказом Державної туристичної адміністрації України від 16.03.2004 № 19 (далі – Правила № 19).

Згідно зі статтею 1 Закону № 324 та Правилами № 19:

  • готель – це підприємство будь-якої організаційно-правової форми та форми власності, що складається із шести і більше номерів та надає готельні послуги з тимчасового проживання з обов'язковим обслуговуванням;
  • аналогічні засоби розміщення – це підприємства будь-якої організаційно-правової форми власності, що складаються з номерів і надають обмежені готельні послуги, включно з щоденним заправлянням ліжок, прибиранням кімнат та санвузлів.
  • готельна послуга – дії (операції) підприємства з розміщення споживача шляхом надання номера (місця) для тимчасового проживання в готелі, а також інша діяльність, пов'язана з розміщенням та тимчасовим проживанням. Готельна послуга складається з основних та додаткових послуг, що надаються споживачу відповідно до категорії готелю;
  • основні послуги – обсяг послуг готелю (проживання, харчування тощо), що включається до ціни номера (місця) і надається споживачу згідно з укладеним договором;
  • додаткові послуги – обсяг послуг, що не належать до основних послуг готелю, замовляються та сплачуються споживачем додатково за окремим договором.

 

До якого КВЕДом має належити готельна діяльність для ставки 7%

Класифікатор  ДК 009:2010 відносить до класу 55.10 групи 55 КВЕД діяльність готелів і подібних засобів тимчасового розміщування.

Згідно з ДК 009:2010 та з урахуванням Методологічних основ № 396, такий клас включає надання місць для переважно короткострокового проживання гостей і відвідувачів зазвичай на добовій або тижневій основі. Ця діяльність охоплює надання упорядженого житла в гостьових кімнатах або номерах «люкс». Послуги охоплюють щоденне прибирання та заміну постільної білизни. Також можливе надання широкого переліку додаткових послуг, таких як забезпечення харчуванням і напоями, паркування, послуги пралень, басейнів і тренажерних залів, місць для відпочинку та розваг, а також конференц-залів і місць для проведення нарад.

Такий клас охоплює діяльність з розміщування у:

  • готелях;
  • курортних готелях;
  • готелях класу «люкс»;
  • мотелях.

Такий клас не охоплює надання в оренду будинків, упоряджених або неупоряджених квартир чи апартаментів для постійного проживання зазвичай на місячний або річний термін.

А тепер наведемо висновки податківців на різні види питань щодо ставки 7% та послуг з тимчасового проживання.

 

ІПК від 02.03.2021 р. № 751/ІПК/99-00-21-03-02-06

Зміст запиту:

учасниками Асоціації є підприємства, основним видом діяльності яких є діяльність готелів і інших подібних засобів тимчасового розміщування. При цьому окремі послуги реалізуються кінцевому споживачу не безпосередньо підприємствами, а суб’єктами господарювання – посередниками відповідно до агентських договорів, договорів комісії або договорів доручення.

Відповідь ДПС:

Якщо платник ПДВ офіційно є постачальником послуг із тимчасового розміщування

 Якщо платник є постачальником безпосередньо послуг із тимчасового розміщування (проживання) та має статус готелю або подібного засобу тимчасового розміщування (клас 55.10 група 55 КВЕД ДК 009:2010), то операції платника з постачання клієнту послуг із тимчасового розміщування (проживання) оподатковуються ПДВ за ставкою податку у розмірі 7 відсотків.

Операції платника з постачання додаткових послуг (у тому числі забезпечення харчуванням і напоями, послуги паркування, прання, користування тренажерними залами та басейнами, конференц-залами, місцями для проведення нарад та відпочинку, тощо) оподатковуються ПДВ у загальновстановленому порядку за ставкою 20 відсотків.

Якщо платник ПДВ офіційно не є постачальником послуг із тимчасового розміщування

Застосування ставки податку у розмірі 7 % передбачається підпунктом «в» пункту 193.1 статті 193 розділу V та пунктом 74 підрозділу 2 розділу XX ПКУ до операцій з постачання послуг з тимчасового розміщування (проживання), що надаються готелями і подібними засобами тимчасового розміщування (клас 55.10 група 55 КВЕД ДК 009:2010). Застосування вказаної ставки податку до операцій з постачання послуг із тимчасового розміщування (проживання) іншими суб’єктами господарювання нормами ПКУ не передбачено.

 

ІПК від 02.03.2021 р. № 754/ІПК/99-00-21-03-02-06

Зміст запиту:

Як викладено у зверненні, основним видом діяльності платника є надання в оренду й експлуатацію власного орендованого нерухомого майна (КВЕД 68.20). Окрім цього, платник провадить свою діяльність в готельній сфері – послуги з тимчасового розміщування (проживання) (КВЕД 55.10). Але статус такого платника – фізособа-підприємець.

Висновок ДПС: Застосування ставки 7% до операцій з постачання послуг із тимчасового розміщування (проживання) іншими суб’єктами господарювання, зокрема, фізичними особами- підприємцями, нормами ПКУ не передбачено.

Оскільки у розглянутій ситуації послуги із тимчасового розміщування надаються ФОПом, то до операцій з постачання таких послуг застосовується ставка ПДВ у розмірі 20 відсотків.

 

ІПК від 02.03.2021 р. № 752/ІПК/99-00-21-03-02-06

Зміст запиту:

Як викладено у зверненні, Товариство надає послуги в межах діяльності готелів і подібних засобів тимчасового розміщування (КВЕД 55.10). У вартість послуги з тимчасового розміщування (проживання) Товариство включає вартість харчування, а саме – сніданок за одну добу проживання на одну особу.

Висновок ДПС:

якщо Товариство є постачальником безпосередньо послуг із тимчасового розміщування (проживання) та має статус готелю або подібного засобу тимчасового розміщування (клас 55.10 група 55 КВЕД ДК 009:2010), то операції Товариства з постачання клієнту таких послуг (у тому числі з урахуванням харчування (сніданків) за умови, що таке харчування є складовою частиною послуг із тимчасового розміщування (проживання) та його вартість включається до складу вартості таких послуг) оподатковуються ПДВ за ставкою податку у розмірі 7 відсотків.

При цьому, якщо харчування (сніданки) не є складовою частиною послуг із тимчасового розміщування (проживання), то постачання Товариством такого харчування (сніданків) клієнту розглядається як окрема операція, яка оподатковується ПДВ у загальновстановленому порядку за ставкою 20 відсотків.

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»