• Посилання скопійовано

З 23 квітня діє оновлений Порядок реєстрації ПН та РК в ЄРПН: що змінилося?

Постановою КМУ №378 передбачено зміни до Порядку ведення ЄРПН. Однак чи суттєві ці зміни? Розглянемо у нашому коментарі до постанови

З 23 квітня діє оновлений Порядок реєстрації ПН та РК в ЄРПН: що змінилося?

Нещодавно ми повідомляли, що 21 квітня Уряд затвердив постанову «Про внесення змін до Порядку ведення Єдиного реєстру податкових накладних». Тепер з’явився її текст.

Постановою КМУ від 21.04.2021 р. №378 передбачено:

  • введення узагальненого порядку реєстрації ПН та РК у вихідний або святковий день;
  • уточнення порядку внесення даних до ЄРПН на підставі судового рішення;
  • заміна поняття «електронний цифровий підпис» на «кваліфікований електронний підпис».

Постанову №378 опубліковано в «Урядовому кур’єрі» №78 від 23.04.2021 р. Відповідно ці зміни почали діяти з 23 квітня.

Розглянемо їх тепер докладніше.

 

Підкориговано порядок внесення даних до ЄРПН за судовим рішенням

Згідно зі змінами за п. 20 Порядку №1246 встановлюватиметься, що внесення відомостей до Реєстру на підставі рішення суду, яке набрало законної сили, здійснюється з дотриманням вимог цього Порядку, а не тільки за умови проведення перевірок, визначених п. 12 Порядку №1246.

При цьому уточнено, що вимоги абзацу 10 п. 12 Порядку №1246 не застосовуються до податкової накладної та/або розрахунку коригування, реєстрацію яких зупинено в установленому порядку (а не загалом).

Отже, маємо лише косметичну правку.

 

Зміна ЕЦП на КЕП

Постановою №378 передбачена заміна «електронного цифрового підпису» на «кваліфікований електронний підпис».

Нагадаємо, що 7 листопада 2020 року минув термін можливості користування ЕЦП. З цієї дати вже всі користувачі мали перейти на використання КЕП, який було запроваджено Законом про електронні довірчі послуги (про це ми писали тут).

Крім того, змінюється відповідно і закон, згідно з яким такий підпис отримується: Закон «Про електронний цифровий підпис» змінюється на Закон «Про електронні довірчі послуги».

Ця зміна не впливає на обов’язок приватних суб'єктів господарювання (як юридичних осіб, так і фізичних осіб-підприємців) використовувати КЕП, що зберігаються саме на токенах. Така вимога, як і раніше, діє лише для таких суб’єктів

  • органи державної влади;
  • органи місцевого самоврядування;
  • підприємства, установи та організації державної форми власності;
  • державні реєстратори;
  • нотаріуси;
  • інші суб’єкти, уповноважені державою на здійснення функцій державного реєстратора.

Отже, ці зміни мають лише характер узгодження Порядку з чинним законодавством у сфері електронних довірчих послуг.

 

Уточнено граничні строки реєстрації ПН та РК

Нагадаємо, що наразі п. 201.10 ПКУ встановлено такі граничні строки реєстрації ПН та РК:

  • для ПН/РК, складених з 1 по 15 календарний день (включно) календарного місяця, – до останнього дня (включно) календарного місяця, в якому вони складені;
  • для ПН/РК, складених з 16 по останній календарний день (включно) календарного місяця, – до 15 календарного дня (включно) календарного місяця, наступного за місяцем, в якому вони складені.

При цьому для певних ПН та РК встановлено окремі терміни, зокрема:

  • для зведених ПН/РК, складених за операціями, визначеними пунктами 198.5 та 199.1 ПКУ, – протягом 20 календарних днів, що настають за останнім календарним днем місяця, в якому вони складені (даний окремий термін реєстрації було запроваджено з 23 травня 2020 року);
  • для РК, складених постачальником, в яких передбачається зменшення суми компенсації і які підлягають реєстрації покупцем, – протягом 15 календарних днів з дня отримання такого РК отримувачем (покупцем).

І при цьому у п. 3 Порядку ведення ЄРПН (Порядок №1246) можливість реєстрації у вихідний та святковий день передбачалась лише, якщо на такі дні припадає 15 або останній день місяця. Тобто фактично на зведені ПН та РК до них це не поширювалось. Однак податківці до такої неузгодженості ставились доволі лояльно і надавали позитивні роз’яснення щодо реєстрації зведених ПН та РК у вихідний або святковий день, якщо їх граничний термін реєстрації припадає на такий день (зокрема, волинські податківці).

Отже, хоч податківці у своїх роз’ясненнях і не заперечували такої можливості, проте це були лише їх роз’яснення, а податківці при перевірці могли мати зовсім інший підхід (хоча якщо таку ПН було зареєстровано, у ДПС вийшло б це оскаржити).

Тепер в Порядку ведення ЄРПН буде універсальне посилання на строки реєстрації, визначні ПКУ. Тобто, якщо останній день реєстрації будь-якої ПН/РК, встановлений ПКУ, буде вихідним, святковим або неробочим днем, для ЄРПН цей день буде операційним. І це зручно, адже у разі внесення наступних змін до закону, в Порядку вони почнуть діяти одразу та не потребуватимуть додаткових уточнень.

Крім того, наголощується, що операційний день починатиметься саме з 00 хвилин 8-ої години і триватиме до 00 хвилин 20-ої години.

І наостанок типова зміна від податківців у документах – перейменування «ДФС» в «ДПС».

***

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»