• Посилання скопійовано

Передоплата за готельні послуги до запровадження пільг: яку ставку ПДВ застосовувати?

Податківці роз’яснили, що застосування пільгової ставки ПДВ 7% при наданні готельних послуг залежить від дати виникнення першої події – до чи після її запровадження. Розглянемо це питання детальніше

Передоплата за готельні послуги до запровадження пільг: яку ставку ПДВ застосовувати?

Коментар до ІПК ДПС від 25.03.2021 р. №1205/ІПК/99-00-21-03-02-06

Нагадаємо, що з 1 січня 2021 до 1 січня 2023 року операції з постачання послуг із тимчасового розміщення (проживання), що надаються готелями і подібними засобами тимчасового розміщування (клас 55.10 група 55 КВЕД ДК 009:2010), оподатковуються за ставкою у розмірі 7%. Це прямо передбачено абз. 7 пп. «в» пп. 193.1 та п. 74 підрозділу 2 розділу XX ПКУ.

При цьому податківці у коментованій ІПК від 25.03.2021 р. №1205/ІПК/99-00-21-03-02-06 зазначають, що наведені вище норми застосовуються до операцій, здійснених починаючи з 1 січня 2021 року, проте відразу ж додають, що йдеться саме про дату виникнення податкових зобов’язань (тобто за першої подією).

Відповідно ставка ПДВ у розмірі 7% застосовується до операцій з надання послуг із тимчасового розміщення (проживання), дата виникнення податкових зобов’язань за якими припадає на період з 1 січня 2021 року.

Своєю чергою, як передбачено пп. 187.1 ПКУ датою виникнення податкових зобов'язань з постачання товарів або послуг вважається дата, яка припадає на податковий період, протягом якого відбувається будь-яка з подій, що сталася раніше:

  • або дата зарахування коштів від покупця чи замовника на банківський рахунок платника податку як оплата товарів або послуг, що підлягають постачанню;
  • або дата відвантаження товарів, а для послуг – дата оформлення документа, що засвідчує факт постачання послуг платником податку.

Тому, наприклад, якщо платником ПДВ було отримало попередню оплату (до 31.12.2020 р. включно) за послуги з тимчасового розміщування (проживання), які фактично будуть надані після 01.01.2021 р., такий суб’єкт господарювання не має підстав для застосування ставки ПДВ 7%.

Про те, як відобразити нараховані за ставкою 7% зобов’язання у Декларації, ми розповідали тут.

***

Читайте також:

***

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»