• Посилання скопійовано

РК на коригування ціни до заблокованої ПН: як скласти?

У червні 2020 р. отримано передоплату за товар, виписано ПН, але заблоковано. У листопаді 2020 р. укладено додаткову угоду на зміну ціни і протягом листопада здійснено кілька відвантажень на суму, більшу за передоплату. Який код причини коригування і якою датою складати РК?

РК на коригування ціни до заблокованої ПН: як скласти?

Щодо відображення ПЗ у разі блокування ПН

Згідно з п. 201.10 ПКУ, відсутність факту реєстрації платником податку – продавцем товарів/послуг ПН в ЄРПН не звільняє продавця від обов'язку включення суми ПДВ, зазначеної в ПН, до суми ПЗ за відповідний звітний період.

Таким чином, у ситуації, яку ми розглядаємо, постачальник повинен відобразити ПЗ з ПДВ за заблокованою ПН у декларації за червень 2020 р.

 

Щодо дати складання РК

РК складають на кожну дату фактичного відвантаження товару, у розмірі вартості такого відвантаження. А не на дату укладення додаткової угоди.

Наприклад, якщо угоду про зміну ціни уклали 02.11.2020 р., а часткові відвантаження були 02.11.2020 р., 03.11.2020 р., 04.11.2020 р. тощо, то РК потрібно виписувати на кожну таку дату в розмірі відвантажень за ці дати.

Цей висновок базується на таких аргументах.

Згідно з п. 187.1 ПКУ, дата виникнення ПЗ – це подія, яка настала першою, – дата отримання коштів за товари, які будуть поставлені, чи дата відвантаження товарів.

Тобто датою виникнення ПЗ є подія, пов'язана з фізичним рухом активів – коштів чи майна. На дату укладення договору продажу ПЗ не виникає.

У п. 192.1 ПКУ, який визначає порядок коригування ПН, також ідеться про зміни, пов'язані з фізичним рухом активів, – поверненням товарів, попередньої оплати тощо.

Укладення угоди про зміну ціни – лише намір змінити ціну. Фактично цей намір стане реальністю в момент фізичного руху активів – доплати коштів чи постачання товарів.

Такий висновок податкова наводить у ЗIР, підкатегорія 101.15.

 

Який код причини коригування?

У ситуації, яку ми розглядаємо, змінюється як ціна, так і кількість постачання. Тому РК потрібно складати з кодом 104 «Зміна номенклатури».

 

Виписування ПН на суму відвантаження, яка перевищує суму передоплати

Позаяк у ситуації, яку ми розглядаємо, сума відвантаження продукції у листопаді 2020 року перевищує суму отриманої у червні 2020 року передоплати, на таку суму перевищення у загальному порядку складають окрему (нову) ПН.

 

РК до заблокованої ПН

Зареєструвати РК можна тільки до ПН, яка зареєстрована в ЄРПН. Наприклад, на цей аспект звернули увагу в IПК ДФСУ від 25.10.2018 р. №4581/6/99-99-15-03-02-15/IПК (див. «ДК» №46/2018).

Отже, якщо РК виписано до заблокованої ПН, зареєструвати цей РК не вдасться.

Але якщо внаслідок перерахунку відбувається збільшення суми компенсації на користь постачальника, він збільшує суму ПЗ за результатами податкового періоду, протягом якого зроблено такий перерахунок (див. пп. 192.1.2 ПКУ).

У ситуації, яку ми розглядаємо, РК буде нульовий. Поряд з цим буде виписано ПН на суму відвантаження, яка перевищує суму передоплати.

Тому в нашій ситуації, незалежно від того, зареєстровано РК і нову ПН в ЄРПН чи ні, ПЗ на суму перевищення слід відобразити в декларації за листопад 2020 р.

***

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»