• Посилання скопійовано

Ставка ПДВ 14%: як скласти розрахунок коригування до податкової накладної?

Податківці надали роз'яснення, як складається розрахунок коригування до податкової накладної в разі перехідних операцій (якщо операція розпочалася, коли сільгосптовари ще оподатковувалися за ставкою 20%)

Ставка ПДВ 14%: як скласти розрахунок коригування до податкової накладної?

ДПС у Житомирській області інформує, що відповідно до пункту 192.1 статті 192 Кодексу, якщо після постачання товарів/послуг здійснюється будь-яка зміна суми компенсації їх вартості, включаючи наступний за постачанням перегляд цін, перерахунок у випадках повернення товарів/послуг особі, яка їх надала, або при поверненні постачальником суми попередньої оплати товарів/послуг, суми податкових зобов'язань та податкового кредиту постачальника та отримувача підлягають відповідному коригуванню на підставі розрахунку коригування до податкової накладної, складеного в порядку, встановленому для податкових накладних, та зареєстрованому в Єдиному реєстрі податкових накладних.

Коригування ставки податку шляхом складання розрахунку коригування не здійснюється.

Отже, у разі якщо перша подія при постачанні окремих сільськогосподарських товарів відбулася до вказаної дати, перерахунок ставки ПДВ (з 20 % на 14 %) і суми податку на дату настання другої події за такою операцією не здійснюється.

Враховуючи те, що ставка ПДВ 14 % застосовується до операцій з постачання окремих сільськогосподарських товарів, перша подія при постачанні яких відбулася з 01.03.2021, коригування операцій, за якими перша подія (відвантаження товару або перерахування передоплати/авансу) настала до вказаної дати, відбувається за ставкою податку, яка була чинною на момент настання такої першої події (за ставкою 20 %).

При здійсненні коригування слід враховувати наступне.

1. Якщо за операціями з постачання окремих сільськогосподарських товарів, за якими перша подія настала до 01.03.2021, починаючи з 01.03.2021 відбувається повернення авансового платежу або поставлених товарів (повністю чи частково), коригування сум податкових зобов'язань з ПДВ здійснюється з огляду на ставку ПДВ у розмірі 20 %.

2. Якщо, починаючи з 01.03.2021, за операціями з постачання окремих сільськогосподарських товарів відбувається зміна кількості або вартості товарів, поставлених до вказаної дати, у бік зменшення або в межах суми, на яку на дату першої події була складена податкова накладна, у розрахунку коригування до податкової накладної, що була складена за операцією з постачання таких товарів, зазначається ставка ПДВ, вказана у податковій накладній, що коригується (20 %).

3. Якщо, починаючи з 01.03.2021, за операціями з постачання окремих сільськогосподарських товарів відбувається збільшення вартості або кількості товарів, поставлених/оплачених до вказаної дати, розрахунок коригування до податкової накладної, що була складена на дату постачання таких товарів / попередньої оплати за такі товари, складається з урахуванням таких особливостей:

3.1. якщо першою подією була сплата авансу та, починаючи з 01.03.2021, відбувається перегляд ціни у бік збільшення:

  • на дату доплати/відвантаження товарів (надання послуг) складається розрахунок коригування, в якому зі знаком "мінус" вказується рядок з податкової накладної, який коригується, та додається новий рядок, в якому вказуються нова (перерахована) ціна одиниці товару та кількість товару, перерахована з огляду на таку нову ціну, в межах суми отриманого авансу (сума компенсації залишається незмінною, оскільки сума отриманого авансу не змінюється) із застосуванням ставки податку 20 %;
  • на цю ж дату складається друга податкова накладна з огляду на суму доплати / перевищення вартості загального обсягу оплачених (поставлених) товарів/послуг над обсягом отриманої попередньої оплати. У такій податковій накладній вказуються нова (перерахована) ціна та відповідна кількість товарів, розрахована з огляду на таку нову (перераховану) ціну товарів, яка відповідає сумі додаткової оплати. Така податкова накладна складається із застосуванням ставки податку 14 %.

3.2. якщо першою подією було відвантаження товарів і після 01.03.2021 відбувається перегляд ціни у бік збільшення:

  • складається розрахунок коригування до податкової накладної, в якому зі знаком "мінус" вказується рядок з податкової накладної, який коригується, та додається новий рядок, в якому кількість поставленого товару не змінюється, вказуються нова ціна товару і перерахована з урахуванням такої нової ціни вартість товару. Коригування здійснюється із застосуванням ставки податку 20 % (оскільки перша подія (поставка товару) відбулася до 01.03.2021, а після 01.03.2021 відбувається лише зміна ціни такого поставленого товару).

***

Читайте також:

Джерело: ДПС у Житомирській області

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»