• Посилання скопійовано

Помилка в ІПН покупця за періоди до 01.03.2021 р.: як виправити у декларації?

ДПСУ проконсультувала щодо порядку відображення показників у звітності з ПДВ у разі виправлення помилки, допущеної в ІПН покупця при складанні податкової накладної (зазначено умовний ІПН «неплатника» ПДВ)

Помилка в ІПН покупця за періоди до 01.03.2021 р.: як виправити у декларації?

Коментар до ІПК ДПС від 06.09.2021 р. №3359/ІПК/99-00-21-03-02-06

Як виправити помилку в ІПН у податковій накладній?

З роз’яснення податківців можна зробити висновок, що помилка в ІПН покупця виправляється лише шляхом складання і реєстрації ПН з правильним кодом, а помилкова ПН підлягає сторнуванню. Отже, для виправлення такої помилки платникові податку необхідно:

  • скласти розрахунок коригування до помилкової ПН, у якому вивести в нуль її показники (причина коригування «103» – повернення товару або авансових платежів). Такий розрахунок коригування складається на дату виявлення помилки. Якщо у ПН було неправильно зазначено умовний ІПН неплатника ПДВ, то такий розрахунок коригування підлягає реєстрації в ЄРПН постачальником;
  • скласти та зареєструвати в ЄРПН податкову накладну, у якій зазначити правильний ІПН покупця та дату складання, яка відповідає даті виникнення податкових зобов’язань продавця (тобто дату складання податкової накладної із «неправильним» ІПН покупця).

 

Як виправити помилку в ІПН у декларації?

Насамперед податківці вказують, що інформація, зазначена у податковій накладній, не підтвердженій первинними документами, і розрахунку коригування до неї, не підлягає відображенню у звітності з ПДВ.

Тобто у декларації мають бути відображені лише «правильні» податкові накладні та дані. А отже, платникові податків доведеться виправляти ІПН у декларації шляхом подання уточнюючого розрахунку.

Проте проблема полягає в тому, що чинна (починаючи з 01.03.2021 р.) форма додатку 5 до декларації містить показники, відмінні від тих, що містилися у додатку 5 до декларації за попередньою формою (у цьому випадку та, яка була чинна у податковий період, який підлягає уточненню). Зокрема, у додатку 1 до декларації за формою, чинною з 01.03.2021 р., об’єднано більшість показників додатків 1 та 5 до декларації за попередньою формою.

У зв’язку з цим податківці роз’яснюють, що уточнені показники потрібно вписувати до відповідних за змістом рядків додатка 1 до декларації за чинною формою.

Проте, якщо у додатку 5 до декларації за попередньою формою наводилася розшифровка податкових зобов'язань та податкового кредиту в розрізі контрагентів та періодів складання відповідних податкових накладних, то в оновленій формі додатка 1 вносяться відомості лише про суми ПДВ, зазначені у податкових накладних/розрахунках коригування до податкових накладних, не зареєстрованих в ЄРПН, виписаних таким постачальником, та про податковий кредит з урахуванням його коригування.

Виходить, що помилка була допущена у показниках додатка 5 до декларації за попередньою формою, які не містяться у додатку 1 за чинною формою. На це ДПСУ зазначає, що то такі показники не можуть бути уточнені.

Проте ми вважаємо, що платник податків все-таки може подати уточнюючий розрахунок, в якому всі показники відобразити без змін (оскільки помилка лише в ІПН і до викривлення суми податкових зобов’язань не призвела), додатки не подавати (оскільки у них змін також не було), а лише подати до неї доповнення (за довільною формою) відповідно до п. 46.4 ПКУ. У ньому слід описати ситуацію, що виникла, вказати дані, що змінюються та зазначити про вжиті заходи щодо виправлення помилки у податковій накладній (складання та реєстрація нової ПН з правильним ІПН та сторнування з помилковим на «неплатника»).

***

Читайте також:

***

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»