• Посилання скопійовано

Податківці за результатами перевірки зменшили від'ємне значення: що з SВідшкод?

ППР за формами «В1» та «В4», зокрема, в частині суми завищення від’ємного значення, що зараховується до податкового кредиту наступного періоду, не впливають на значення показника SВідшкод

Податківці за результатами перевірки зменшили від'ємне значення: що з SВідшкод?

Центральне міжрегіональне управління ДПС по роботі з великими платниками податків інформує, що порядок електронного адміністрування ПДВ встановлено ПКУ та Порядком електронного адміністрування податку на додану вартість, затвердженого постановою КМУ від 16.10.2014 р. №569 із змінами та доповненнями.

Сума податку, на яку платник податку має право зареєструвати податкові накладні в Єдиному реєстрі податкових накладних (далі – ЄРПН) (Sнакл) розраховується відповідно до п. 200-1.3 ПКУ за такою формулою:

SНакл = SНаклОтр + SМитн + SПопРах + SОвердрафт – SНаклВид – SВідшкод – SПеревищ, де SВідшкод – це загальна сума податку, заявлена платником до бюджетного відшкодування з урахуванням сум коригувань та результатів перевірок, що проводяться відповідно до ПКУ.

Порядок надіслання контролюючими органами податкових повідомлень-рішень платникам податків затверджено наказом Мінфіну від 28.12.2015 р. №1204, який зареєстровано в Міністерстві юстиції України 22.01.2016 за №124/28254 зі змінами (далі – Порядок №1204).

Відповідно до п. 58.1 ПКУ, якщо за результатами перевірки проведеної контролюючими органами встановлено факт невідповідності суми бюджетного відшкодування сумі, заявленій у податковій декларації, то виносяться податкові-повідомлення рішення (далі – ППР) за формами затвердженими Порядком №1204:

  • В1 – у разі завищення заявленої суми бюджетного відшкодування ПДВ, у тому числі якщо заявлені до відшкодування суми ПДВ на момент перевірки відшкодовані платнику податку;
  • В3 – у разі відмови у наданні бюджетного відшкодування;
  • В4 – у разі зменшення від’ємного значення суми ПДВ.

У разі подання платником податку податкової декларації з ПДВ (далі – декларація), в якій платник податку декларує суму до бюджетного відшкодування ПДВ (на рахунок платника у банку (р. 20.2.1 декларації ) та/або у рахунок сплати грошових зобов’язань або погашення податкового боргу з інших платежів, що сплачуються до Державного бюджету (р. 20.2.2 декларації), показник SВідшкод збільшується на таку суму і, відповідно, зменшується показник SНакл.

При цьому показник SВідшкод підлягає коригуванню в системі електронного адміністрування ПДВ (далі – СЕА ПДВ) за результатами перевірок контролюючих органів, що проводяться відповідно до ПКУ, шляхом зменшення показника SВідшкод відповідно до винесеного ППР за формою «В3» на дату його узгодження.

Одночасно відбувається відповідне збільшення суми, на яку платник має право зареєструвати податкові накладні в ЄРПН, на суму зменшеного бюджетного відшкодування по угодженим ППР за формою «В3».

ППР за формами «В1» та «В4», зокрема в частині суми завищення від’ємного значення, що зараховується до складу податкового кредиту наступного звітного (податкового) періоду не впливають на значення показника SВідшкод.

Водночас ППР за формою «В4» в частині суми завищення від’ємного значення, яку зараховано у зменшення суми податкового боргу з ПДВ, враховується при обрахунку показника Sнакл в СЕА ПДВ шляхом зменшення показника SВідшкод.

Разом з цим, при внесенні за результатами перевірок податкової звітності з ПДВ за червень 2015 року ППР за формою «В4», показник SНакл, збільшений в порядку п. 34 підрозд. 2 розд. XX ПКУ, зменшується на суму зменшеного від’ємного значення суми ПДВ.

Джерело: Центральне міжрегіональне управління ДПС по роботі з великими платниками податків

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»