• Посилання скопійовано

Увага! 31 жовтня можна буде реєструвати податкові накладні за першу половину жовтня

За загальними правилами ПН та РК до них підлягають реєстрації в ЄРПН лише протягом операційного дня (у робочі дні з 8 до 20 години). Проте з цього правила є виняток, який дає можливість зареєструвати такі ПН, зокрема, у неділю, 31 жовтня

Увага! 31 жовтня можна буде реєструвати податкові накладні за першу половину жовтня

Пунктом 201.10 ПКУ встановлено такі граничні строки реєстрації ПН та РК:

  • для ПН/РК, складених з 1 по 15 календарний день (включно) календарного місяця, – до останнього дня (включно) календарного місяця, в якому вони складені;
  • для ПН/РК, складених з 16 по останній календарний день (включно) календарного місяця, – до 15 календарного дня (включно) календарного місяця, наступного за місяцем, в якому вони складені.

При цьому прийняття від платників податку ПН або РК та їх реєстрація або зупинення реєстрації здійснюється податковим органом лише протягом операційного дня, а саме в робочі дні з 08:00 по 20:00.

Наприклад, відправлена на реєстрацію ПН у робочий день після 20-ої години вечора буде зареєстрована лише наступного робочого дня. Те ж стосується і вихідних днів – реєстрація ПН відбудеться лише першого за вихідними робочого дня.

Проте Порядок №1246 містить і виняток з цього правила. Зокрема, передбачено, якщо граничні строки реєстрації ПН або РК припадають на вихідний, святковий або неробочий день, такий день вважається операційним днем.

А тепер розглянемо безпосередньо поточний місяць – жовтень.

Строк реєстрації ПН, які було виписано з 1 по 15 жовтня, припадає на 31 жовтня, але цей день буде неділя. 

Але зважаючи на те, що 31 жовтня є граничним строком реєстрації, то платники податку зможуть зареєструвати такі ПН або РК саме у цей день. 

Увага! Необхідно зважати на операційний час цього дня – з 8:00 по 20:00.

Отже, якщо ПН або РК буде відправлено на реєстрацію 31 жовтня до 20:00, то така ПН буде зареєстрована у цей же день і вважатиметься своєчасно зареєстрованою.  А от якщо ПН буде направлено на реєстрацію 31 жовтня після 20:00, то її буде зареєстровано тільки 1 листопада, а отже з порушенням термінів реєстрації. 

Штрафів при цьому не виникне. Як роз’яснюють податківці, під час дії карантину за це порушення не каратимуть (а його нещодавно було подовжено до 31 грудня, про що ми писали тут).

Та не забуваймо, що у разі порушення строків реєстрації: 

  • постачальник має відобразити ПЗ в декларації за місяць, у якому воно виникло. А ось покупець не зможе відобразити ПК в декларації за такий місяць – він це зможе зробити у декларації за місяць, у якому буде зареєстрована ПН;
  • якщо йдеться про РК на зменшення ПЗ, то постачальник зможе відобразити таке зменшення в декларації за місяць, у якому відбулася реєстрація такого РК (тобто теж зі запізненням).

***

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»