• Посилання скопійовано

Послуги з перевезення товару на експорт: консультують податківці

Операції з вивезення товарів чи продукції оподатковуються ПДВ за нульовою ставкою. Також нульова ставка застосовується і в разі міжнародних перевезень. Як визначити базу оподаткування ПДВ при вивезенні продукції на експорт, якщо в інвойсі зазначено і вартість самої продукції, і вартість послуг перевезення?

Послуги з перевезення товару на експорт: консультують податківці

Коментар до ІПК від 09.09.2021 р. №3393/ІПК/99-00-21-03-02-06

Товариство відвантажило продукцію власного виробництва за межі митної території України, тобто здійснило експортну операцію. При цьому вартість послуг перевезення, що були надані товариству транспортною компанією, була включена окремим рядком в інвойсі та специфікації, які були надані митному органу при оформленні митної декларації на вивіз продукції.

Тобто в інвойсі та специфікації окремими рядками було зазначено:

  • Вартість експортованої продукції;
  • Вартість послуг транспортування продукції від складу товариства на склад покупця – нерезидента.

У запиті на отримання податкової консультації товариство запитує, як оподатковується ПДВ послуги з доставки продукції покупцю у цьому випадку.

 

Думка ДПСУ

Податківці у коментованій ІПК відповіли, що вартість послуг з доставки продукції покупцю не входить до загальної вартості експортованої продукції. Тобто продаж продукції покупцю – нерезиденту та її доставку слід розглядати як окремі господарські операції.

Зокрема, базою оподаткування ПДВ для операцій з вивезення товарів за межі митної території України відповідно до п. 189.17 ПКУ є договірна (контрактна) вартість таких товарів, зазначена в митній декларації, оформленій відповідно до вимог МКУ.

У разі, якщо така доставка здійснюється за єдиним міжнародним перевізним документом, то вона оподатковується ПДВ відповідно до пп. «а» пп. 195.1.3 ПКУ, тобто за нульовою ставкою ПДВ.

При цьому, у випадку залучення до міжнародного перевезення перевізників нульова ставка, визначена пп. «а» пп. 195.1.3 ПКУ, застосовується саме такими перевізниками.

Аналогічні роз'яснення надані в Узагальнюючій податковій консультації щодо порядку оподаткування ПДВ транспортно-експедиторської діяльності, затвердженій наказом ДПС України від 06.07.2012 р. №610.

 

Приклад. Товариство експортує власну продукцію, митна вартість якої становить 2650000 грн. Вартість послуг перевезення продукції зі складу товариства на склад покупця-нерезидента автомобільним транспортом за маршрутом Київ – Варшава становить 25000 грн. В інвойсі та первинних документах, які надані для митного оформлення, вартість продукції та послуг перевезення зазначені окремими рядками.

Перевізник надає виробнику податкову накладну на вартість перевезення за нульовою ставкою ПДВ. 

Податковий кредит щодо товарів та послуг, що придбані та використані на виробництво проданої продукції, склав 243000 грн (база оподаткування, тобто вартість придбання без ПДВ – 1215000 грн). Умовно вважаємо, що придбання таких товарів та послуг, виготовлення продукції та її реалізація відбулися в одному звітному періоді. 

Ці операції будуть відображені в декларації з ПДВ таким чином (див. зразок):

Рядок 2.1, колонка А – 2650000 грн (операція з вивезення продукції, що оподатковується за нульовою ставкою);

Рядок 10.1, колонка А – 1215000 грн, колонка Б – 243000 грн (операції з придбання сировини та інших факторів для виробництва експортованої продукції за ставкою 20%);

Рядок 10.4, колонка А – 25000 грн (вартість послуг міжнародного перевезення, придбаних за нульовою ставкою ПДВ).

Зразок заповнення декларації з ПДВ за умовами прикладу

Код рядка Код додатка I. ПОДАТКОВІ ЗОБОВ'ЯЗАННЯ Обсяги постачання (без податку на додану вартість) Сума податку на додану вартість
колонка А колонка Б
         
2   Операції з вивезення товарів за межі митної території України x x
2.1   операції, що оподатковуються за нульовою ставкою  2650000 0
         
Код рядка Код додатка II. ПОДАТКОВИЙ КРЕДИТ Обсяги придбання (без податку на додану вартість) Дозволений податковий кредит
      колонка А колонка Б
10   Придбання (виготовлення, будівництво, спорудження, створення) товарів/послуг та необоротних активів на митній території України х х
10.1 Д1 з основною ставкою 1215000 243000
10.2 Д1 зі ставкою 7 %    
10.3 Д1 зі ставкою 14 %    
10.4   з нульовою ставкою та/або без податку на додану вартість 25000 х

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»