• Посилання скопійовано

Бюро економбезпеки візьметься за «скрутки» з ПДВ: до чого готуватися платникам?

За словами Мельника, для виплати зарплати у «конвертах» залучаються «скрутки» з ПДВ, коли зменшуються зобов’язання зі сплати податку, а підприємство - вигодонабувач отримує ще й готівку

Бюро економбезпеки візьметься за «скрутки» з ПДВ: до чого готуватися платникам?

Журналісти Економправди у інтерв'ю з Мельником зауважили, що попри багаторічний досвід роботи в податковій міліції, Мельник не припиняє розхвалювати принципово нову модель роботи БЕБ та обіцяє, що з повноцінним початком роботи бюро для бізнесу зміниться все.

Розмова ЕП з відповідальним за розслідування всіх економічних злочинів в Україні відбулася всередині грудня в новій будівлі БЕБ.

Її бюро передали через два дні після офіційного створення, коли штат нового органу перевищував 200 осіб. Тож першу нараду з працівниками Мельник провів у дворі будівлі Кабміну.

Очікуючи Мельника, журналіст почув у коридорах центрального апарату БЕБ цікаву розмову.

Один з працівників сказав іншому, що не збирається проходити конкурси до бюро, а з нового року "піде в бандити". Ймовірно, це сказав працівник ДФС, яка досі перебуває в процесі ліквідації.

"Враховуючи свій досвід роботи та розуміючи людей, знаю, що є люди, яким пора на пенсію, а є люди, які хочуть працювати, тому що велика зарплата. Я для себе визначив, що близько 30% колишніх працівників ДФС достойні працювати в БЕБ", – каже Мельник.

 

Чи може БЕБ зупинити "скрутки"?

— Стосовно зарплат, які виплачуються готівкою у конвертах – її ж треба десь взяти. Часто для таких схем залучаються скрутки з ПДВ, коли зменшуються зобов’язання зі сплати податку, а підприємство вигодонабувач отримує ще й готівку.

Називаються різні оцінки, скільки вони завдають збитків бюджету. Профільний комітет Ради повідомляв про 2,5 мільярда гривень на місяць. Данило Гетманцев озвучував цифру в 1 мільярд. Як ви оцінюєте масштаби скруток?

— Я не можу коментувати ці цифри, бо не маю такої аналітики і це не входить в нашу компетенцію. Але що стосується взагалі цього явища, то воно системне. Готівка виникає у самих же продавців. Їм навіть не потрібна скрутка: просто необлікований товар продають поза касою. Товар, який незаконно завезений через митницю, контрабанда тощо.

Поки ми не облікуємо ланцюг руху товарів з усіма серійними номерами, з усіма назвами, з прив’язкою до брендів тощо, ми порядок не наведемо. Головне – унеможливити продаж необлікованого товару. Тут потрібен комплексний підхід.

— Аби ефективно боротися зі "скрутками", БЕБ повинен мати доступ до великої кількості реєстрів, зокрема реєстру податкових накладних з ПДВ. На якому етапі підключення до цих реєстрів?

— Тут я хотів би подякувати депутатам за те, що вони в законі прописали аналітичну функцію та забезпечили на законних підставах можливість доступу до всіх баз даних. 

Ми вже провели робочі зустрічі з багатьма відомствами: і з Податковою службою, і з Митною службою, і Держфінмоніторингом, Нацполіцією тощо. Зараз ми на стадії переписки, щодо підключення цих баз даних, вивчаємо їхні можливості та об’єми, щоб зрозуміти, яка апаратура потрібна нам, щоб опрацьовувати інформацію.

З митною і податковою службою у нас уже допрацьовані меморандуми щодо обміну інформацією. Тобто робота триває.

— Доступ до реєстру податкових накладних буде такий самий, як у ДПС?

— Сподіваємось, що так.

— Що передбачатиме меморандум з ДПС?

— Меморандум передбачає правильний обмін інформацією щодо баз даних. Адже перша перепона – відсутність серверного обладнання в Бюро. Його немає. Сервери, які були на балансі ДФС, зараз працюють на Державну податкову службу. І вільних немає.

Тобто сервери – це окрема історія, їх треба просто закупити. Зараз ми вивчаємо технічні параметри всіх баз даних за допомогою Мінцифри, щоб зрозуміти, яке обладнання нам потрібне.

— Повернемось до "скруток". У ЗМІ фігурують прізвища конкретних людей, які організовують масштабні схеми. Слідство.інфо зняло розслідування, де фігурував згадуваний уже нами раніше В’ячеслав Стрелковський. Крім нього називають імена Василя Костюка, Сергія Грибкова та інших. Ви чули ці прізвища?

— Зараз не будемо казати про прізвища, а скажемо про алгоритм роботи. Це, в першу чергу, ліквідація центру, ліквідація не просто якогось підприємства, яке є "скрутчиком", а вихід на бенефіціара цієї схеми, тому що ліквідація окремих фіктивних підприємств не зупинить його злочинної діяльності.

Цю особу необхідно встановити, зібрати докази, що вона є організатором організованого злочинного угрупування. Я це називаю організоване злочинне угрупування, і це особливо тяжкий злочин.

— Як це довести?

— Доведемо. Це наше завдання. Якщо будуть законодавчі перепони, то будемо пропонувати зміни в законодавство, щоб ми могли зібрати докази, і саме бенефіціара цієї схеми притягнути до кримінальної відповідальності.

— Коли ми спілкувалися з колишнім головою ДПС Євгеном Олейніковим, він казав, що довести відповідальність людини в організації "скруток" важко. Щоб зробити з ними так, як, наприклад, з контрабандистами – запровадити санкції РНБО, треба надати залізні докази. Ви зможете це зробити?

— Це треба зробити. І якщо система не може здолати це явище, треба встановити чому. Аналітик працює, виявляє інформацію, передає детективу. Аналітика допомагає детективу оцінити великі масиви збору доказів саме аналітичним шляхом. Це система оцінки доказів шляхом виявлення різних перетинів.

Наприклад, беремо масив телефонних розмов за два місяці, беремо масив банківських транзакцій, переміщень по місту, зустрічей, все в цифровому вигляді. Програми їх опрацьовують, вимальовують схеми зв’язків, і по схемі зв’язків можна вийти на бенефіціара схеми. Повірте, це можливо.

— А якщо у цих схемах є високопосадовці, наприклад, з розвідки, або заступник голови МВС, який орендує у таких людей приміщення.

— Якщо ця особа попадає в аналітичний алгоритм, який працює, то його вже ніхто ніде не сховає. Він з'явився, слідчі дії проводяться відносно таких осіб так само. Ситуація відома, наше завдання довести до того, щоб ці злочинні схеми не працювали. Але зауважу, що треба ліквідувати саме бенефіціара.

— Ви говорите про дані переміщення, телефонних розмов тощо. Наскільки ці дані будуть вагомими доказами, коли справа дійде до суду?

— Ви правильно кажете. Такі дані вказують на ланцюжок взаємовідносин. Наприклад, ми розуміємо, хто є бенефіціаром якоїсь схеми, бачимо, що з ним спілкується всього дві особи, бачимо як на них виходити, щоб зібрати докази, встановлюємо, що саме вони створюють всю цю організацію і вони нею керують.

Якщо зібрана інформація не є доказом і це перешкода, давайте це оцінимо разом з депутатами, фахівцями, експертами, та, можливо, введемо як доказ на законному рівні.

Ми будемо напрацьовувати аналітичний продукт, щоб через рік, півтора можна було б запропонувати його як офіційний доказ у кримінальному провадженні, як висновок експерта. Зробити підставою до внесення в ЄРДР. Тим більше, щоб унеможливити внесення до ЄРДР всіх підряд заяв, треба зробити якийсь правильний фільтр.

— Так. Чи можливо організувати "скрутки" та інші схеми без залучення корупційних чиновників? Зокрема, працівників ДПС? Наприклад, компанія закуповує мандарини, м'ясо, з яких дивовижним чином утворюється добриво, з якого не менш дивовижним чином виростає врожай зернових.

— Можна. Я не виключаю, що є корумповане прикриття схем. Але ви поставили питання, чи можливо без ДПС? Так, можливо. 

Наприклад, на цьому так званому ринку скрутів є поняття "технічний колгосп". Що це таке? Це коли ми за документами бачимо, що в підприємства є всі активи, в нього є техніка, в нього є будівлі, в нього є склади і так далі. Але це розвалені склади.

Працівник ДПС бачить, що це розвалені склади? Не бачить. І от завдання аналітика БЕБ по базах даних, по інших базах даних подивитись, що будівля вже не функціонує 5 років, а вона показується як колгосп. Це спільна робота усіх правоохоронних органів. 

— Це якщо типова схема. А якщо нетипова, ДПС має ж побачити?

— Зрозуміло. І в певних випадках вона бачить. 

— Один з нардепів писав в колонці на ЕП, що інколи ДПС робить вигляд, ніби то у них мало робочого ресурсу, і тому вони реагують на виявлені схеми з певним запізненням, дозволяючи їм відбутися.

— Ви зачепили дуже серйозне питання. В останні місяці моєї роботи на попередній посаді у ДФС не було доступу до баз даних. Ми не могли отримати інформацію онлайн. Ми отримували її лише постфактум.

Коли отримували, то бачили, що на наші листи реагували із запізненням на 7–10 днів. Не у всіх випадках, а у певних. Були випадки, коли на момент отримання нашого листа сума ліміту ПДВ висіла дуже велика, потім її роздали, а лише потім заблокували. Питання, чи це корупція чи недосконалість роботи системи? Я вважаю, що обидва варіанти заслуговують ретельного дослідження.

— За нашою інформацією, зараз роботу ДПС неформально курує голова комітету фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев. Ви щось про це взагалі чули?

— Мені ця інформація невідома. Те, що є співробітництво між органами і комітетом, то це дуже правильно. Є багато аспектів, які потребують законодавчого втручання, змін. І ця робота триває, не тільки в ДПС, а і в БЕБ, і не лише з цим комітетом, але й із комітетом правоохоронної діяльності.

— А як би ви описали ваш рівень порозуміння з податковим комітетом та з його головою?

— Зараз ми на початковій стадії нашої роботи. Ми ще не почали працювати разом.

 ***

Читайте також:  До уваги роботодавців! Бюро економбепезпеки взялося за зарплати у «конвертах»

Джерело: Економічна правда

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»