• Посилання скопійовано

Коли нараховувати умовний ПДВ щодо ОЗ при обранні ЄП за ставкою 2%, а коли – ні: роз'яснює ДПС

За необоротними активами, які в період перебування на спрощеній системі за ставкою 2% використані частково, умовні ПЗ з ПДВ не нараховуються, а от при їх реалізації - так

Коли нараховувати умовний ПДВ щодо ОЗ при обранні ЄП за ставкою 2%, а коли – ні: роз'яснює ДПС

ДПС у Вінницькій області пояснює чи є якісь особливості нарахування «умовних» податкових зобов’язань з ПДВ по необоротних активах.

Так є! Після відновлення правил нарахування та сплати ПДВ платник ПДВ у податковій звітності за перший звітний період відповідно до п. 198.5 ПКУ повинен нарахувати податкові зобов’язання на вартість товарів, послуг, необоротних активів використаних (поставлених, реалізованих) в не оподатковуваних операціях, суми податку по яких були включені до складу податкового кредиту на дату переходу на спрощену систему оподаткування за ставкою 2 відсотка:

  • за товарами/послугами – виходячи з вартості придбання таких товарів, послуг,
  • по необоротних активах, які фактично використані (поставлені, реалізовані) в період перебування такого платника на спрощеній системі оподаткування за ставкою 2% доходу – виходячи з балансової (залишкової) вартості, що склалася станом на початок звітного (податкового) періоду, протягом якого здійснюються такі операції.

Тобто, по необоротних активах, які в період перебування такого платника на спрощеній системі оподаткування за ставкою 2% доходу, використані частково – по п. 198.5 ПКУ податкові зобов’язання з ПДВ не нараховуються.

Такі операції повинні бути відображені у відповідних рядках рядка 4 «Нараховано податкових зобов’язань відповідно до п. 198.5 та п. 199.1 ПКУ за операціями, що оподатковуються» податкової декларації з ПДВ.

***

Читайте також: Що змінилося для спецгрупи єдиного податку з 5 квітня: аналіз від редакції

Джерело: ДПС у Вінницькій області

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»