• Посилання скопійовано

Реєстрація ПН та РК за лютий-травень та коригування ПК: інформаційний лист ДПС

ПК, починаючи з червня 2022 року, формується виключно на підставі зареєстрованих ПН/РК. ПК, сформований на підставі первинки, має бути виключений з декларації за лютий-травень 2022 року шляхом подання уточнюючого розрахунку

Реєстрація ПН та РК за лютий-травень та коригування ПК: інформаційний лист ДПС

ДПСУ наводить інформаційний лист №3/2022: Закон України від 12.05.2022 р. №2260-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей податкового адміністрування податків, зборів та єдиного внеску під час дії воєнного, надзвичайного стану».

В інформаційному листі №3/2022 йдеться про окремі особливості подання податкової звітності, сплати податкових зобов’язань з податку на прибуток підприємств та ПДВ, формування податкового кредиту, у зв’язку із змінами, які запроваджені Законом України від 12.05.2022 р. №2260-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей податкового адміністрування податків, зборів та єдиного внеску під час дії воєнного, надзвичайного стану». 

У листі ви дізнаєтеся, зокрема, про: 

  • особливості формування та збереження права на податковий кредит; 
  • термін реєстрації ПН в ЄРПН за операціями, здійсненими в період лютий-травень 2022 року, платниками, у яких немає можливості виконувати такий обов’язок; 
  • термін реєстрації ПН/РК в ЄРПН за операціями, здійсненими в період лютий-травень 2022 року платниками єдиного податку за ставкою 2%; 
  • особливості уточнюючих розрахунків за звітні періоди лютий-травень; 
  • особливості термінів сплати ПДВ до бюджету за звітні (податкові) періоди лютий-травень 2022 року; 
  • особливості звільнення від відповідальності за несвоєчасне подання податкової декларації з податку на прибуток підприємств за 2021 рік та І квартал 2022 року; 
  • строки  подання  платником податків фінансової звітності за 2021 рік, яка підлягає оприлюдненню разом з аудиторським звітом з огляду на відсутність  можливості подати таку звітність у встановлені терміни через введення в Україні воєнного стану. 

Ознайомитися з інформаційним листом можна тут

Доля ПК на підставі первинки за лютий-травень 2022 року

Якщо ПН, складена за операціями з постачання товарів/послуг, що були здійснені у лютому-травні 2022 року, і яка підтверджує ПК, сформований на підставі наявних у платника первинних (розрахункових) документів, зареєстрована в ЄРПН після 15 липня 2022 року, при цьому постачальник має можливість своєчасно виконувати податкові обов’язки, покупець втрачає право на формування податкового кредиту за такими операціями до дати реєстрації ПН/РК в ЄРПН.

ПК, сформований на підставі первинних (розрахункових) документів, має бути виключений з декларації звітного періоду, в якому була здійснена операція з придбання товарів/послуг (лютий-травень 2022 року), шляхом подання уточнюючого розрахунку до декларації за відповідний звітний період.

У звітному періоді, в якому відбулася реєстрація таких ПН/РК в ЄРПН, платник податку – покупець має право на включення сум податку, зазначених в цих ПН/РК, до складу податкового кредиту такого звітного (податкового) періоду.

Коригувати (зменшувати) ПК за звітні періоди лютий-травень 2022 року, який сформований на підставі первинних документів та який станом на 15 липня 2022 року не підтверджений зареєстрованими ПН в ЄРПН у зв’язку з тим, що постачальник не має можливості виконати свій податковий обов’язок щодо реєстрації ПН/РК в ЄРПН, не потрібно.

Інформаційний лист №3/2022: Закон України від 12 травня 2022 року № 2260-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей податкового адміністрування податків, зборів та єдиного внеску під час дії воєнного, (Завантажити)

***

Джерело: ДПСУ

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»