• Посилання скопійовано

Податок на прибуток 0%: як рахувати зарплату працівників із неповним робочим днем

Чи може підприємство застосовувати ставку 0% податку на прибуток підприємств, якщо основна частина працівників працює неповний робочий день? Як у такому випадку розраховувати розмір заробітної плати?

Відповідь. Така можливість не виключається. Нагадаємо, що право на отримання пільги, тобто на застосування ставки 0% зі сплати податку на прибуток, платники мають, якщо:

розмір доходів кожного звітного податкового періоду наростаючим підсумком з початку року не перевищує 3 млн. грн.;

розмір нарахованої за кожен місяць звітного періоду заробітної плати (доходу) працівників, які перебувають з платником податку у трудових відносинах, є не меншим, ніж дві мінімальні заробітні плати, встановлені законом.

Крім того, право на отримання цієї пільги мають платники податку на прибуток, які відповідають одному з критеріїв, визначених в абзацах «а» -- «в» п. 154.6 ст. 154 Податкового кодексу України від 02.12.2010 р. №2755-VI (далі -- Податковий кодекс).

Згідно зі ст. 56 Кодексу законів про працю України від 10.12.71 р. за угодою між працівником і власником або уповноваженим ним органом можна встановлювати (як при прийнятті на роботу, так і згодом) неповний робочий день або неповний робочий тиждень. Оплата праці в цих випадках здійснюється пропорційно відпрацьованому часу або залежно від виробітку.

При цьому в обліковій кількості ці працівники враховуються за кожен календарний день як цілі одиниці, в тому числі за неробочі дні тижня, що обумовлено при зарахуванні на роботу (працівники, прийняті на роботу за сумісництвом з інших підприємств, не включаються до облікової кількості штатних працівників).

Заробітна плата працівників, які перебувають у трудових відносинах з платником податку на прибуток і працюють на частину ставки, тобто неповний робочий день, для застосування п. 154.6 ст. 154 Податкового кодексу розраховується за кожен місяць звітного періоду в розмірі, що відповідає співвідношенню між двома мінімальними заробітними платами та відповідною частиною ставки, яку виплачують працівнику.

Отже, підприємство, працівники якого працюють неповний робочий день, може застосовувати ставку 0% податку на прибуток за умови, що таке підприємство відповідає всім іншим критеріям, установленим п. 154.6 ст. 154 Податкового кодексу.

«Вісник податкової служби України» 13.07.2012, №26

Рубрика: Оподаткування/Податок на прибуток

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Податок на прибуток»