• Посилання скопійовано

Доходи бюджетних організацій, що перевищують кошторисні витрати, не оподатковуються

Лист ДПАУ від 04.07.2011 р. №12142/6/15-0315

Державна податкова адміністрація України листом від 04.07.2011 р. №12142/6/15-0315 роз’яснює питання щодо обліку доходів та витрат неприбуткових бюджетних установ.

Положення статті 137 ПКУ, якою визначено порядок визнання доходів, застосовується для обчислення об’єкта обкладення податком на прибуток.

Згідно з п. 157.2 ПКУ від оподаткування звільняються доходи бюджетних організацій (неприбуткові установи та організації, визначені у пп. «а» пункту 157.1 ПКУ), отримані у вигляді:
•    коштів або майна, які надходять безоплатно або у вигляді безповоротної фінансової допомоги чи добровільних пожертвувань;
•    пасивних доходів;
•    коштів або майна, які надходять до таких неприбуткових організацій як компенсація вартості отриманих державних послуг, у т. ч. доходів державних навчальних закладів, отриманих від виготовлення та реалізації товарів, виконання робіт, надання послуг, у т. ч. від надання платних послуг, пов’язаних з їх основною статутною діяльністю;
•    дотацій або субсидій, отриманих з державного або місцевого бюджетів, державних цільових фондів або в межах технічної чи благодійної, у т. ч. гуманітарної, допомоги, крім дотацій на регулювання цін на платні послуги, які надаються таким неприбутковим організаціям або через них їх отримувачам згідно із законодавством, з метою зниження рівня таких цін.

Доходи бюджетних організацій (пп. «а» п. 157.1 ПКУ), у тому числі доходи закладів і установ освіти, науки, культури, охорони здоров’я, а також архівних установ та реабілітаційних установ для інвалідів та дітей-інвалідів, що мають відповідну ліцензію, які утримуються за рахунок бюджету, зараховуються до складу кошторисів (на спеціальний рахунок) для утримання таких неприбуткових організацій і використовуються виключно на фінансування видатків такого кошторису (у т. ч. фінансування господарської діяльності згідно з їхніми статутами), розрахованого та затвердженого в порядку, встановленому КМУ.

У разі якщо за наслідками звітного (податкового) року доходи, зараховані до кошторису для утримання зазначених організацій, перевищують суму визначених кошторисом витрат, сума перевищення враховується у складі кошторису наступного року.

При цьому із суми перевищення доходів над витратами зазначених неприбуткових організацій податок, передбачений у пп. 151.1 цього розділу, не сплачується.

Отже, бюджетні установи в контексті положень ПКУ відображають у відповідних рядках розділу I Податкового звіту про використання коштів неприбуткових установ та організацій, форма якого затверджена наказом ДПАУ від 31.01.2011 г. №56, отримані доходи та відповідно фактично понесені витрати.

Автор: Катеринец Наталья

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Податок на прибуток

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Податок на прибуток»