• Посилання скопійовано

Податок на прибуток: з 1 січня нові групи платників та новий порядок сплати

Усі платники податку на прибуток подаватимуть декларації за наслідками податкового року

Податок на прибуток: з 1 січня нові групи платників та новий порядок сплати

На які категорії з 1 січня 2013 року поділятимуться платники податку на прибуток?

Платники будуть поділятися на наступні категорії:

- 1 категорія – платники  з доходом за попередній рік понад 10 млн. грн.

- 2 категорія – платники з доходом за попередній рік, що не перевищує 10 млн. грн., та неприбуткові організації;

- 3 категорія – новостворені (зареєстровані протягом звітного року).

 

Який порядок подання звітності з податку на прибуток та його сплати передбачено  Законом № 5083-VI з 1 січня 2013р.?

З 1 січня наступного року вводиться новий порядок подання звітності та сплати податкових зобов’язань. Так, усі платники податку на прибуток подаватимуть декларації за наслідками податкового року.

Що стосується сплати, то платники першої категорії сплачуватимуть авансовий внесок щомісячно  у порядку та у терміни, встановлені для місячного податкового періоду, у розмірі не менше 1/12 нарахованої до сплати суми податку за попередній податковий рік. При цьому 12-місячний термін сплати авансів розпочнеться з березня. Разом з декларацією подаватиметься розрахунок авансових внесків на наступні 12 місяців.

Зауважу, що платник першої категорії, який за наслідками першого кварталу не отримав прибуток, подаватиме декларацію за цей період; у другому – четвертому кварталах не сплачуватиме авансових внесків, а податкові зобов’язання сплачуватиме на підставі декларацій першого півріччя, трьох кварталів та року.

Платники другої та третьої категорій сплачуватимуть податок на підставі декларацій, при цьому авансові внески не сплачуватимуть. Разом з тим, платник другої групи, який за наслідками попереднього року не отримав прибутку, а у І кварталі задекларував його, сплачуватиме податкові зобов’язання на підставі податкових декларацій за І півріччя, три квартали та рік.

 

Джерело: ДФС у Чернігівській області

Рубрика: Оподаткування/Податок на прибуток

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Податок на прибуток»