• Посилання скопійовано

Операції позики: чи потрібно коригувати фінрезультат?

Запорізькі податківці роз’яснили особливості оподаткування операцій позики

Операції позики: чи потрібно коригувати фінрезультат?

Податківці в листі від 09.06.2016 р. №1917/10/08-01-12-03-11 нагадують, що розділом III ПКУ не передбачено коригування фінрезультату до оподаткування на різниці по операціях з надання грошової позики. Отже, ці операції відображаються згідно з правилами бухобліку.

Відповідно до ст. 1046 ЦКУ за договором позики одна сторона (позикодавець) передає у власність другій стороні (позичальникові) грошові кошти або інші речі, визначені родовими ознаками, а позичальник зобов'язується повернути позикодавцеві таку ж суму грошових коштів (суму позики) або таку ж кількість речей того ж роду та такої ж якості.

Договір позики укладається у письмовій формі, якщо його сума не менш як у 10 разів перевищує встановлений законом розмір неоподатковуваного мінімуму доходів громадян (170 грн). А у випадках, коли позикодавцем є юридична особа, договір позики укладається в письмовій формі незалежно від суми (ст. 1047 ЦКУ).

Від редакції: В обліку операції з отримання та повернення позик відображаються відповідно до П(С)БО 11 "Зобов'язання". За нормами цього П(С)БО позику можна віднести до поточних або довгострокових зобов'язань в залежності від строку, на який вона була отримана.

Операція з отримання позики не відповідає критаріям визнання доходів в бухобліку, яке встановлено п. 5 П(С)БО 15. А відповідно до пп. 9.3 П(С)БО 16 погашення отриманих позик не є витратами. 

Саме тому факт отримання та повернення позики не призводить до винекнення в бухобліку ані доходів, ані витрат.

Джерело: ДФС у Запорізькій області

Рубрика: Оподаткування/Податок на прибуток

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Податок на прибуток»