• Посилання скопійовано

Штрафи та пеня підприємцям не збільшують фінрезультату до оподаткування

Податківці розглянули питання щодо коригування фінансового результату до оподаткування на суми штрафних (фінансових) санкцій та пені, які перераховуються на користь підприємця та органів ДФС

Штрафи та пеня підприємцям не збільшують фінрезультату до оподаткування

ДФСУ у листі від 03.03.2017 р. №4486/6/99-99-15-02-02-15 нагадує, що згідно з оновленим пп. 140.5.11 ПКУ, фінансовий результат податкового (звітного) періоду збільшується платником податку на суму витрат від визнаних штрафів, пені, неустойок, нарахованих відповідно до цивільного законодавства та цивільно-правових договорів на користь:

  • осіб, що не є платниками податку (крім фізичних осіб),
  • платників податку, які оподатковуються за ставкою 0%.

При цьому ПКУ має власне визначення штрафної санкції (фінансової санкції, штрафу). У податкових відносинах нею вважається плата у вигляді фіксованої суми та/або відсотків, що справляється з платника податків у зв’язку з порушенням ним вимог податкового законодавства та іншого законодавства, контроль за дотриманням яких покладено на контролюючі органи, а також штрафні санкції за порушення у сфері зовнішньоекономічної діяльності.

Отже, на думку ДФС, фінансовий результат до оподаткування не збільшується на суми штрафних (фінансових) санкцій та пені, нарахованих:

- контролюючими органами за порушення вимог податкового та іншого законодавства, контроль за дотриманням яких покладено на такі контролюючі органи;

- на користь фізичних осіб (у т.ч. фізичних осіб - підприємців) відповідно до цивільного законодавства та цивільно-правових договорів.

Автор: «Дебет-Кредит»

На підставі: ДФСУ

Рубрика: Оподаткування/Податок на прибуток

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Податок на прибуток»