• Посилання скопійовано

Як коригувати фінрезультат на суму процентів за позиками від нерезидентів

Для розрахунку обмежень за п. 140.2 ПКУ невраховані проценти станом на 01.01.2017 р. зменшуються на 5% та додаються до суми процентів, нарахованих на користь пов’язаних осіб - нерезидентів у звітних періодах 2017 року

Як коригувати фінрезультат на суму процентів за позиками від нерезидентів

ДФСУ в індивідуальній податковій консультації від 26.06.2017 р. №823/6/99-99-15-02-02-15/ІПК розглянула питання щодо коригування фінансового результату до оподаткування на суму відсотків за позикою та інших боргових зобов’язаннях, що виникли за операціями з пов’язаними особами - нерезидентами, правомірності включення до рядка 3.2.1 додатка РІ декларації з податку на прибуток за І квартал 2017 року відсотків з позики нерезидента, раніше відображених у рядку 3.1.1.

Податківці нагадують, що згідно з п. 140.2 ПКУ для платника податку, у якого сума боргових зобов’язань, що виникли за операціями з пов’язаними особами - нерезидентами, перевищує суму власного капіталу більш ніж в 3,5 раза (для фінустанов та компаній, що займаються виключно лізинговою діяльністю, більш ніж в 10 разів), фінансовий результат до оподаткування збільшується на суму перевищення нарахованих у бухобліку процентів за кредитами, позиками та іншими борговими зобов’язаннями, що виникли за операціями з пов’язаними особами - нерезидентами, над 50% суми фінансового результату до оподаткування, фінансових витрат та суми амортизаційних відрахувань за даними фінансової звітності звітного податкового періоду, в якому здійснюється нарахування таких відсотків.

При цьому сума боргових зобов’язань, що виникли за операціями з пов’язаними особами - нерезидентами, та власного капіталу визначається як середнє арифметичне значень боргових зобов’язань, що виникли за операціями з пов’язаними особами - нерезидентами, та власного капіталу на початок та кінець звітного податкового періоду з урахуванням відсотків, зазначених у п. 140.3 ПКУ.

Відсотки, які перевищують вищезазначену суму обмеження, та збільшили фінрезультат до оподаткування, зменшують фінансовий результат до оподаткування майбутніх звітних податкових періодів у сумі, зменшеній щорічно на 5% від суми відсотків, що залишилися неврахованими у зменшення фінансового результату до оподаткування, з урахуванням обмежень, встановлених п. 140.2 ПКУ.

Для розрахунку обмежень, встановлених п. 140.2 ПКУ, невраховані проценти станом на 01.01.2017 р. зменшуються на 5% та додаються до суми процентів, нарахованих на користь пов’язаних осіб - нерезидентів у звітних періодах 2017 року.

 

Приклад. Проценти, нараховані на користь пов’язаних осіб - нерезидентів у звітному періоді 2017 року, збільшені на суму неврахованих процентів станом на 01.01.2017 р. та зменшені на 5%, не перевищують обмеження, визначені п. 140.2 ПКУ.

Сума таких не списаних процентів станом на 01.01.2017 р., зменшена на 5%, враховується у зменшення фінансового результату до оподаткування у декларації з податку на прибуток за цей звітний період 2017 року.

Якщо при розрахунку обмежень сумарне значення показників фінансового результату до оподаткування, фінансових витрат та суми амортизаційних відрахувань має від’ємне значення за рахунок від’ємного значення фінансового результату, то фінансовий результат до оподаткування у звітному періоді не зменшується на суму несписаних на початок звітного періоду процентів за борговими зобов’язаннями за операціями з пов’язаними особами - нерезидентами.

Автор: «Дебет-Кредит»

На підставі: ДФСУ

Рубрика: Оподаткування/Податок на прибуток

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Податок на прибуток»