• Посилання скопійовано

Які держпідприємства - наукові установи звільнені від сплати до бюджету частини чистого прибутку (доходу)

Податківці у новому листі розповіли, у яких випадках держпідприємства - наукові установи звільняються від обов'язку сплати до бюджету частини чистого прибутку (доходу) та яку звітність у цьому випадку вони мають подавати

Які держпідприємства - наукові установи звільнені від сплати до бюджету частини чистого прибутку (доходу)

ДФСУ у індивідуальній податковій консультації від 14.12.2017 р. №2996/6/99-99-15-02-02-15/ІПК нагадують, що відповідно до п. 16 ст. 1 Закону №848  наукова установа - це юрособа незалежно від організаційно-правової форми та форми власності, утворена в установленому законодавством порядку, для якої наукова та (або) науково-технічна діяльність є основною. Отже, наукова установа може бути і державним підприємством. 

Відповідно до п. 1 Положення № 380  Держреєстр наукових установ, яким надається підтримка держави  - це перелік науково-дослідних, науково-технічних установ усіх форм власності та вищих навчальних закладів усіх форм власності, діяльність яких має важливе значення для розвитку науки, економіки і виробництва. Тож, цілком можливо і те, що держпідприємство-наукова установа зазначене у цьому Реєстрі. 

Згідно з абз. 1 п. 2 ст. 12 Закону №848 наукові установи, включені до Реєстру, користуються податковими пільгами відповідно до законодавства України.

Пунктом 17 ч. 2 ст. 29 Бюджетного кодексу до доходів загального фонду Держбюджету  належить частина чистого прибутку (доходу) державних унітарних підприємств та їх об’єднань, що вилучається до держбюджету відповідно до закону, та дивіденди (дохід), нараховані на акції (частки, паї) господарських товариств, у статутних капіталах яких є державна власність.

Але державні комерційні підприємства та казенні підприємства, які відповідно до ст. 1 Закону №848 належать до наукових установ, а також науково-технологічні комплекси, засновані на державній власності, зобов’язані не менш як 50% чистого прибутку від своєї діяльності спрямовувати на провадження ініціативної наукової та науково-технічної діяльності, фінансування інновацій та розширення власної матеріально-технічної бази.

Отже, якщо державне підприємство підпадає під визначення «наукових установ», передбачене ст. 1 Закону №848, та не менш як 50% чистого прибутку, обрахованого згідно з правилами бухобліку, спрямовує на провадження ініціативної наукової та науково-технічної діяльності, фінансування інновацій та розширення власної матеріально-технічної бази, то така установа звільнятиметься від сплати до державного бюджету частини чистого прибутку (доходу). 

Податківці наголошують: звільнення від сплати частини чистого прибутку (доходу) до держбюджету відповідно до п. 1 та 2 ст. 11-1 Закону №185  не є податковою пільгою.

Але у листі зазначено, що таке держпідприємство подаватиме Розрахунок у терміни, передбачені для квартальної звітності. Йдеться про Розрахунок частини чистого прибутку (доходу), що підлягає сплаті до державного бюджету державними унітарними підприємствами та їх об’єднаннями, форма якого затверджена наказом ДПАУ від 16.05.2011 р. №285.

Автор: Бикова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Податок на прибуток

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Податок на прибуток»