• Посилання скопійовано

Обліковуєте інвестиційну нерухомість за справедливою вартістю? Чи є наслідки з податку на прибуток?

Податківці у своїй ІПК розповіли, чи виникають податкові різниці у разі здійснення операцій з інвестиційною нерухомістю, яка обліковується за справедливою вартістю

Обліковуєте інвестиційну нерухомість за справедливою вартістю? Чи є наслідки з податку на прибуток?

Коментар до ІПК від 14.06.2018 р. №2627/6/99-99-15-02-02-15/ІПК

Бухоблік операцій з інвестиційною нерухомістю

Дуже рідко податківці розповідають у своїх роз’ясненнях про ведення бухобліку. Але без особливостей бухобліку інвестиційної нерухомості неможливо надати відповідь щодо наслідків з податку на прибуток.

Правила бухобліку операцій з інвестиційною нерухомістю встановлює  П(С)БО 32.  За ним, інвестиційна нерухомість  - це  власні  або орендовані на умовах фінансової  оренди  земельні ділянки,   будівлі,   споруди,   які розташовуються  на  землі,  утримувані  з метою отримання орендних платежів та/або збільшення власного капіталу, а не для виробництва та постачання товарів,  надання послуг,  адміністративної мети або продажу в процесі звичайної діяльності.

Правила бухобліку інвестиційної нерухомості дуже подібні до правил обліку звичайних основних засобів. Є первісна вартість, яка визначається з витрат, понесених при її створенні/придбанні, є амортизація, є збільшення первісної вартості на вартість поліпшення і визнання витрат на ремонти та утримання. 

Але, якщо підприємство вирішує переоцінити об’єкт інвестиційної нерухомості за справедливою вартістю, то на кожну дату балансу сума збільшення або зменшення справедливої вартості інвестиційної нерухомості відображатиметься у складі іншого операційного доходу або інших витрат від операційної діяльності відповідно (п. 22 П(С)БО 32). Це дещо відрізняється від норм щодо переоцінки основних засобів (п. 19-21 П(С)БО 7). 

Оцінка інвестиційної нерухомості за справедливою вартістю повинна застосовуватися до дати вибуття, переведення інвестиційної нерухомості до операційної нерухомості та такої, що утримується для продажу, або якщо стає не можливим достовірно визначити її справедливу вартість на дату балансу (п. 17 П(С)БО 32). 

За п. 19 П(С)БО 32 оцінка інвестиційної нерухомості за справедливою вартістю ґрунтується на цінах активного ринку в тій самій місцевості в подібному стані за подібних умов договорів оренди або інших контрактів на дату балансу. 

Зверніть увагу! Така оцінка не враховує майбутніх витрат на поліпшення нерухомості і відповідні майбутні вигоди у зв'язку з майбутніми витратами на поліпшення об'єктів інвестиційної нерухомості. 

 

Податок на прибуток 

А як щодо податкового обліку? Незважаючи на те, що в ПКУ спеціальних норм щодо інвестиційної нерухомості немає. Але податківці ґрунтуються на пп. 14.1.9 ПКУ та нормах ст. 138 ПКУ. У всіх своїх роз’ясненнях, наприклад тут,  вони доводять, що в податковому обліку за інвестиційною нерухомістю з оцінкою за справедливою вартістю:

  • коригування  в сумі амортизації та зменшення корисності не здійснюються;
  • при продажі коригування фінрезультату до оподаткування відповідно до норм п. 138.1 та п. 138.2 ПКУ не здійснюється;
  • результат від продажу таких активів визначається згідно з правилами бухгалтерського обліку та відображається у складі фінансового результату до оподаткування без коригувань.

Щоправда, до 01.07.2017 р. відповідно до  пп. 141.2.1 ПКУ фінрезультат до оподаткування збільшувався на суму уцінки інвестиційної нерухомості за справедливою вартістю, якщо її сума перевищувала суму раніше проведеної дооцінки. Але зараз цього немає. 

Отже, наразі всі операції, пов’язані з інвестиційною нерухомістю з оцінкою за справедливою вартістю, не спричиняють виникненню податкових різниць та впливають на фінрезультат через ведення їх бухобліку.

Про вплив методу обліку інвестиційної нерухомості на об’єкт оподаткування податком на прибуток  ми розповідали у своїй аналітиці>> 

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Податок на прибуток

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Податок на прибуток»