• Посилання скопійовано

Нарахування амортизації при консервації об’єкта ОЗ

Податківці в індивідуальній податковій консультації розглянули питання призупинення нарахування «податкової» амортизації на час консервації об’єкта основних засобів

Нарахування амортизації при консервації об’єкта ОЗ

Коментар до індивідуальної консультації ДФС від 19.07.2018 р. №3171/6/99-99-15-02-02-15/ІПК

Податковий облік

Згідно з пп. 134.1.1 ПКУ об’єкт оподаткування податком на прибуток визначається шляхом коригування (збільшення або зменшення) фінансового результату до оподаткування (прибутку або збитку), визначеного у фінансовій звітності підприємства відповідно до НП(С)БО або МСФЗ, на різниці, які виникають відповідно до положень ПКУ.

Щодо нарахування амортизації Податковий кодекс містить наступні податкові різниці:

  • п. 138.1 ПКУ: фінансовий результат до оподаткування збільшується на суму нарахованої амортизації основних засобів або нематеріальних активів відповідно до НП(С)БО або МСФЗ;
  • п. 138.2 ПКУ: фінансовий результат до оподаткування зменшується на суму розрахованої амортизації основних засобів або нематеріальних активів відповідно до п. 138.3 ПКУ.

Тому ті підприємства, які не застосовують податкових різниць, розраховують амортизацію виключно за правилами бухгалтерського обліку. А ті підприємства, які податкові різниці застосовують, повинні зважати на нарахування амортизації і в бухгалтерському і в податковому обліку.

Відповідно до пп. 138.3.1 ПКУ розрахунок амортизації основних засобів або нематеріальних активів здійснюється відповідно до НП(С)БО або МСФЗ з урахуванням обмежень, встановлених пп. 14.1.138 ПКУ та пп. 138.3.2 - 138.3.4 ПКУ.

У податковому обліку амортизації підлягають основні засоби, які призначені для використання в господарській діяльності платника податку.

 

Бухгалтерський облік

А тепер відповідно розглянемо нарахування амортизації ОЗ на консервації у бухгалтерському обліку.

За п. 1 П(С)БО 7 амортизація - це систематичний розподіл вартості, яка амортизується, необоротних активів протягом строку їх корисного використання (експлуатації). Тож сума нарахованої амортизації залежить від методу нарахування амортизації, вартості, яка підлягає амортизації, та строку корисного використання основного засобу.

Усі зміни з податку на прибуток 
у вашій поштовій скриньці!

Нова тематична розсилка від редакції. Ви точно нічого не пропустите

Підписатись

Хочете подивитись, як це виглядає?

Нарахування амортизації припиняється, починаючи з місяця, наступного за місяцем вибуття об'єкта основних засобів, переведення його на реконструкцію, модернізацію, добудову, дообладнання, консервацію.

Нарахування амортизації починається з місяця, наступного за місяцем, у якому об'єкт основних засобів став придатним для корисного використання (п. 29 П(С)БО 7).

Таким чином, якщо об’єкт ОЗ перебував на консервації у межах одного місяця – призупиняти нарахування амортизації не потрібно.

Консервація основних засобів проводиться на підставі документів, перерахованих у п. 7 Положення №1183. Підприємства, що не підпадають під особливі критерії, перелічені у цьому пункті, проводять консервацію за власним рішенням. Рішення про необхідність консервації оформляється наказом керівника, рішенням загальних зборів, рішенням зборів акціонерів або засновників — залежно від правил, установлених у статуті підприємства для ухвалення таких рішень.

Зверніть увагу: у коментованій ІПК податківці дійшли наступного висновку. Якщо на основні засоби, які призначені для використання в господарській діяльності платника податку в бухгалтерському обліку не припиняється нарахування амортизації на період виведення їх з експлуатації у зв’язку з консервацією, капітальним ремонтом, модернізацією, модифікацією, добудовою, дообладнанням, реконструкцією та іншим поліпшенням основних засобів, то в податковому обліку на них також буде нараховуватись амортизація.

Тобто правило таке: якщо ОЗ амортизуються в бухобліку (і немає значення, перебувають вони у консервації чи ні), то така амортизація має нараховуватися і в податковому обліку (звісно, якщо такі ОЗ визнаються ОЗ за правилами ПКУ і платник податку на прибуток коригує фінрезультат на різниці, встановлені ПКУ). Якщо ж в бухобліку такі ОЗ через консервацію не амортизуються, то вони не повинні амортизуватися і в податковому обліку (різниця не виникає). 

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Податок на прибуток

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Податок на прибуток»