• Посилання скопійовано

Чи враховуються збитки минулих періодів при переході зі спрощеної на загальну систему?

Під час перебування платника податку на спрощеній системі за результатами діяльності в бухобліку сформувався збиток. Чи можна зменшити на його суму об’єкт оподаткування податком на прибуток після переходу на загальну систему? Про це поговоримо далі

Чи враховуються збитки минулих періодів при переході зі спрощеної на загальну систему?

Податківці в індивідуальній консультації від 04.09.2018 р. № 3831/6/99-99-15-02-02-15/ІПК розглянули питання щодо можливості коригування фінансового результату до оподаткування на суму від'ємного значення, що обліковувалось у платника єдиного податку.

Податківці у ІПК навели  норми пп. 134.1.1 ПКУ. За ними об'єктом оподаткування податком на прибуток  є прибуток із джерелом походження з України та за її межами, який визначається шляхом коригування (збільшення або зменшення) фінансового результату до оподаткування (прибутку або збитку), визначеного у фінансовій звітності підприємства відповідно до ПСБО або МСФЗ, на податкові різниці.

Також вони навели норму пп. 140.4.2 ПКУ. За нею фінансовий результат до оподаткування зменшується на суму від'ємного значення об'єкта оподаткування минулих податкових (звітних) років. 

Але ці норми стосуються платників податку на прибуток А відповідно до пп. 297.1 ПКУ платники єдиного податку не є платниками податку на прибуток підприємств. Тому  фінансовий результат до оподаткування платника податку на прибуток не зменшується на суму збитку, що виник у такого платника у бухгалтерському обліку під час перебування на спрощеній системі оподаткування

 

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Податок на прибуток

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Податок на прибуток»