• Посилання скопійовано

За яких умов неприбуткові ОСББ та ЖБК можуть надавати платні послуги?

Податківці зазначили, що ОСББ та ЖБК, що мають статус неприбуткової організації, мають право надавати право доступу на платній основі до інфраструктури багатоквартирного житлового будинку. Однак при цьому необхідно дотримуватись певних умов. Яких – розглянемо далі

За яких умов неприбуткові ОСББ та ЖБК можуть надавати платні послуги?

Відповідно до пп. 14.1.121 ПКУ неприбуткові підприємства, установи та організації – це неприбуткові підприємства, установи та організації, які не є платниками податку на прибуток відповідно до п. 133.4 ПКУ.

Своєю чергою, згідно з пп. 133.4.2 ПКУ доходи (прибутки) неприбуткової організації використовуються виключно для фінансування видатків на утримання такої неприбуткової організації, реалізації мети (цілей, завдань) та напрямів діяльності, визначених її установчими документами.

Перелік організацій, які можуть бути віднесені до неприбуткових організацій, що відповідають вимогам п. 133.4 ПКУ і не є платниками податку на прибуток підприємств, визначено пп. 133.4.6 ПКУ.

До зазначеного переліку, зокрема, можуть бути віднесені у встановленому порядку ОСББ та ЖБК.

Права ОСББ визначено ст. 16 Закону №2866, до яких, зокрема, віднесено укладення договорів, встановлення сервітутів, здавання в оренду допоміжних приміщень та іншого спільного майна багатоквартирного будинку.

Згідно зі ст. 21 Закону №2866 до складових коштів ОСББ, відносяться, зокрема:

  • кошти, отримані об'єднанням у результаті здавання в оренду допоміжних приміщень та іншого спільного майна багатоквартирного будинку;
  • кошти, отримані з інших джерел, що спрямовуються на виконання статутних цілей об'єднання тощо.

Тобто законом не заборонено надання ОСББ та ЖБК доступу на платній основі до інфраструктури багатоквартирного житлового будинку.

А от з точки зору втрати статусу неприбутковості, податківці в індивідуальній консультації від 09.11.2018 р. №4770/6/99-99-15-02-02-15/ІПК зазначають, що надання такого доступу не є підставою для виключення таких організацій з Реєстру неприбуткових установ та організацій, за умови, що такі доходи використовуються виключно для фінансування видатків на утримання такої неприбуткової організації, реалізації мети (цілей, завдань) та напрямів діяльності, визначених її установчими документами.

Тобто для неприбуткової установи (в плані втрати такого статусу) важливим є не сам факт надання платних послуг чи продажу товарів (основних засобів), а безпосередньо те, на які цілі йдуть отримані доходи.

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Податок на прибуток

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Податок на прибуток»