• Посилання скопійовано

Як показати від’ємне значення попередніх періодів, якщо різниці не застосовуються?

Від’ємне значення об’єкта оподаткування податком на прибуток відноситься до податкових різниць. Але як бути платникам податку, які прийняли рішення про незастосування податкових різниць? Чи мають вони право на зменшення фінансового результату на збитки минулих періодів? Дізнаємось з роз’яснення ДФСУ

Як показати від’ємне значення попередніх періодів, якщо різниці не застосовуються?

Податківці в індивідуальній консультації від 07.12.2018 р. №5138/6/99-99-15-02-02-15/ІПК нагадують, що згідно з п. 134.1.1 ПКУ платники податків, у яких річний дохід від будь-якої діяльності (за вирахуванням непрямих податків) визначений за правилами бухобліку за останній річний звітний період не перевищує 20 мільйонів гривень, можуть не коригувати фінансовий результат до оподаткування на усі різниці (крім від’ємного значення об’єкта оподаткування минулих звітних періодів), визначені у розділі ІІІ ПКУ.

Своєю чергою, п. 140.4.2 ПКУ передбачено, що фінансовий результат (далі - ФР) до оподаткування зменшується на суму від’ємного значення об’єкта оподаткування минулих звітних років.

Таким чином, незалежно від обсягу доходу платник податку має право на зменшення ФР до оподаткування на суму від’ємного значення об’єкта оподаткування минулих звітних періодів.

 

Як відображати в декларації?

Для відображення цієї суми передбачено рядок 3.2.4 додатка РІ «Різниці» до рядка 03 РІ декларації з податку на прибуток.

 

Звіт про пільги

Також податківці нагадали, що зменшення фінансового результату до оподаткування на суму від’ємного значення минулих років є податковою пільгою, яка надається платнику шляхом податкового вирахування, що зменшує базу оподаткування (пп. «а» п. 30.9 ПКУ).

Відповідно у разі зменшення об’єкта оподаткування на таку суму у платника податку виникає обов’язок з подання Звіту про суми податкових пільг. Такий звіт подається за три, шість, дев’ять і дванадцять місяців протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем податкового періоду. Якщо у відповідному періоді пільга не застосовувалась – звіт не подається.

Про те, як розрахувати суму пільги в такому випадку, читайте тут, а про відповідальність за неподання ось тут.

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Податок на прибуток

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Податок на прибуток»