• Посилання скопійовано

Чи може ОСББ отримувати поворотну фінансову допомогу?

Чи призведе отримання поворотної фінансової допомоги ОСББ до втрати статусу неприбутковості? Як ОСББ може використовувати залучені кошти? Відповіді на ці питання дізнаємося з консультації податківців

Чи може ОСББ отримувати поворотну фінансову допомогу?

Коментар до ІПК ДФСУ від 27.02.2019 р. №781/6/99-99-15-02-02-15/ІПК

Неприбутковий статус не втрачається

Відповідно до пп. 133.4.6 ПКУ до неприбуткових організацій, що відповідають вимогам п. 133.4 ПКУ і не є платниками податку на прибуток підприємств, віднесені ОСББ.

Доходи (прибутки) неприбуткової організації використовуються виключно для фінансування видатків на утримання такої неприбуткової організації, реалізації мети (цілей, завдань) та напрямів діяльності, визначених її установчими документами.

При цьому до складових коштів об’єднання відносяться, зокрема, внески і платежі співвласників, кошти, залучені на умовах кредиту або позики, кошти отримані з інших джерел, що спрямовуються на виконання статутних цілей об’єднання (ст. 21 Закону №2866).

Своєю чергою, поворотна фінансова допомога - це сума коштів, що надійшла платнику податків у користування за договором, який не передбачає нарахування процентів або надання інших видів компенсацій у вигляді плати за користування такими коштами, та є обов'язковою до повернення (пп. 14.1.257 ПКУ).

Отже, отримання ОСББ поворотної фінансової допомоги від фізичної особи – члена об’єднання не є підставою для виключення такого ОСББ з реєстру неприбуткових установ та організацій. Водночас податківці нагадують, що отримані кошти мають використовуватись за цільовим призначенням для реалізації мети (цілей, завдань) та напрямів діяльності, визначених установчими документами зазначеної неприбуткової організації.

Від себе додамо, що повернення такої ПФД звісно також не буде підставою для виключення ОСББ з лав неприбутківців (про це тут).

Окремо податківці зазначили: згідно з ч. 1 ст. 7 Закону №2866 у статуті об’єднання має бути визначено, зокрема порядок прийняття кошторису, створення та використання фондів об’єднання, включаючи резервні, а також порядок оплати спільних витрат.

Відповідно зміни до кошторису у зв’язку із отриманням ПФД, а також (додамо від себе) те, за рахунок яких коштів ОСББ повертатиме таку фіндопомогу, повинні проводитись згідно з його статутом та Законом №2866.  

 

Якщо ПФД надавала фізособа

Відповідно до пп. 165.1.31 ПКУ до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку не включається основна сума поворотної фінансової допомоги, наданої платником податку іншим особам, яка повертається йому, основна сума поворотної фінансової допомоги, що отримується платником податку.

Податківці наголошували, що повернення ПФД, наданої фізособою, необхідно відображати в ф. №1ДФ з ознакою доходу «153». При цьому, звісно, графи 4 та 4а не заповнюватимуться, оскільки цей дохід не є оподаткованим.  

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Податок на прибуток

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Податок на прибуток»