• Посилання скопійовано

Забезпечення для відшкодування витрат на виплату пенсій: чи коригувати фінрезультат?

Чи коригується фінансовий результат до оподаткування на операції із резервами для відшкодування виплат пенсій на пільгових умовах? Відповідає ДФСУ

Забезпечення для відшкодування витрат на виплату пенсій: чи коригувати фінрезультат?

Відповідно до пп. 134.1.1 ПКУ об’єктом оподаткування податком на прибуток є прибуток із джерелом походження з України та за її межами, який визначається шляхом коригування (збільшення або зменшення) фінансового результату до оподаткування (прибутку або збитку), визначеного у фінансовій звітності підприємства відповідно до НП(С)БО МСФЗ, на різниці, які виникають відповідно до положень ПКУ.

Пп. 139.1.1 та 139.1.2 ПКУ передбачено податкові різниці, що виникають при створенні, використанні та коригування забезпечень (резервів) витрат (крім забезпечення (резерву) витрат на оплату відпусток працівникам, інших виплат, пов’язаних з оплатою праці, та витрат на сплату ЄСВ, що нараховується на такі виплати).

На жаль, ПКУ не містить визначення поняття «виплати, пов’язані з оплатою праці». Відповідно податківці, керуючись нормою п. 14.1.84 ПКУ, звертаються до інших законів, зокрема Інструкції №5.

Видатки підприємств за програмами пенсійного забезпечення (у тому числі виплати пенсій, одноразові виплати при звільненні у зв’язку з виходом на пенсію, ювілейні премії, видатки на покриття витрат ПФУ на виплату та доставку пільгових пенсій) відносяться до складу інших виплат, що не належать до фонду оплати праці (розд. 3 Інструкції №5).

Водночас згідно з пп. 1 п. 3 Положення №148, виплати, віднесені до фонду оплати праці, а також інші виплати, що не належать до цього фонду згідно з Інструкцією №5, належать до виплат, пов'язаних з оплатою праці.

Крім того, згідно з МСБО 19  виплати після закінчення трудової діяльності, як, наприклад, (і) пенсії (наприклад, пенсії та разові виплати при виході на пенсію) відносяться до виплат працівникам.

Зважаючи на це, податківці у консультації від 05.03.2019 р. №892/6/99-99-15-02-02-15/ІПК зазначають, що витрати на відшкодування Пенсійному фонду витрат на виплату та доставку пенсій особам, яким призначено пенсію на пільгових умовах, відносяться до виплат, пов’язаних з оплатою праці.

А отже, фінансовий результат до оподаткування при визначенні об'єкта оподаткування податком на прибуток не підлягає коригуванню згідно з пп. 139.1.1 та 139.1.2 ПКУ на суми витрат на формування та коригування забезпечень для відшкодування ПФУ витрат на виплати та доставку пільгових пенсій та суми фактичних виплат за рахунок раніше створених забезпечень під такі виплати.

Але нагадуємо, що індивідуальна податкова консультація є актуальною лише для того платника податків, який її замовив та отримав. Інших при перевірці вона не захистить. Тож, якщо вас зацікавила ця проблема, радимо звернутись до ДФС і отримати власну ІПК.

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Податок на прибуток

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Податок на прибуток»