• Посилання скопійовано

Чи може ОСББ приймати добровільні грошові внески від учасників?

Чи не втратить ОСББ статус неприбуткової організації у разі отримання добровільного грошового внеску від учасника такого ОСББ? Відповідають одеські податківці

Чи може ОСББ приймати добровільні грошові внески від учасників?

Податківці у консультації від 01.04.2019 р. №1373/ІПК/15-32-12-05-09 нагадали, що об’єднання співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ) відповідає вимогам п. 133.4 ПКУ і відносяться до неприбуткових організацій, які не є платниками податку на прибуток (пп. 133.4.6 ПКУ)

При цьому, об'єднання створюється для забезпечення і захисту прав співвласників та дотримання їхніх обов'язків, належного утримання та використання спільного майна, забезпечення своєчасного надходження коштів для сплати всіх платежів, передбачених законодавством та статутними документами (ч. 1 ст. 4 Закону №2866).

Відповідно до ст. 21 Закону №2866 до складу коштів об'єднання відносяться, зокрема, внески і платежі співвласників, а також добровільні майнові, у тому числі грошові, внески фізичних та юридичних осіб, які спрямовуються на виконання статутних цілей об'єднання.

При цьому, порядок сплати, перелік та розміри внесків і платежів співвласників, у тому числі відрахувань до резервного та ремонтного фондів, встановлюються загальними зборами об'єднання відповідно до законодавства та статуту об'єднання.

Відповідно до цього, податківці в коментованій консультації зазначають, що отримання ОСББ добровільного грошового внеску від його учасника не є підставою для виключення такого ОСББ з Реєстру неприбуткових установ та організацій

Водночас наголошується, що отримані кошти мають використовуватись за цільовим призначенням для реалізації мети (цілей, завдань) та напрямів діяльності, визначених установчими документами зазначеної неприбуткової організації.

***

Читайте також:

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Податок на прибуток

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Податок на прибуток»