• Посилання скопійовано

Чи призводить перехід на МСФЗ до виникнення податкових різниць?

Податківці розглянули питання, чи виникають податкові різниці у разі переходу платника податку на МСФЗ. Також податківці зазначили, чи потрібно уточнювати податкову звітність за попередні періоди в зв’язку з таким переходом

Чи призводить перехід на МСФЗ до виникнення податкових різниць?

Як відомо, об'єктом оподаткування податком на прибуток є прибуток із джерелом походження з України та за її межами, який визначається шляхом коригування (збільшення або зменшення) фінансового результату до оподаткування (прибутку або збитку), визначеного у фінансовій звітності підприємства відповідно до НП(с)БО або МСФЗ, на різниці, які виникають відповідно до положень ПКУ.

При цьому, Офіс великих платників податків ДФС у консультації від 12.04.2019 р. №1574/ІПК/28-10-27-01-11 зазначає, що ПКУ не передбачено різниць для коригування фінансового результату до оподаткування, пов'язаних з переходом платника податку з НП(с)БО на МСФЗ.

Тобто операція з трансформації обліку на МСФЗ не призводить до виникнення податкових різниць у розрізі податку на прибуток.

Водночас податківці зазначили, що уточнення за звітні податкові періоди, що передують переходу на МСФЗ, здійснюється платником у разі виявлення помилок, зокрема у фінансовій звітності, що призвели до заниження (завищення) податкових зобов'язань з податку на прибуток.

Отже,  уточнювати показники попередніх звітних періодів (до застосування МСФЗ) необхідно лише у випадку виявлення помилок у них. Уточнювати ж показники податкової звітності за попередні періоди в зв’язку з переходом на МСФЗ не потрібно!  І ще, у разі таких уточнень за попередні періоди, коли платник податків здійснював облік за НП(с)БО, необхідно керуватись саме положеннями НП(с)БО які діяли на той час.

Нагадаємо, що згідно п. 50.1 ПКУ для уточнення показників податкової звітності попередніх періодів платник податку має два варіанти:

  • або надіслати уточнюючий розрахунок до такої податкової декларації за формою чинного на час подання уточнюючого розрахунку;
  • або зазначити відповідні уточнені показники у складі податкової декларації за будь-який наступний податковий період, протягом якого такі помилки були самостійно (у тому числі за результатами електронної перевірки) виявлені.

***

Читайте також:

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Податок на прибуток

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Податок на прибуток»