• Посилання скопійовано

Організація отримала неприбутковий статус в середині кварталу: як звітувати?

Як разом з декларацією з прибутку/звітом про використання доходів подається фінансова звітність у разі включення неприбуткової організації до Реєстру в середині кварталу звітного року?

Організація отримала неприбутковий статус в середині кварталу: як звітувати?

Податківці у «ЗІР» нагадують, що відповідно до абз. 4 п. 46.2 ПКУ неприбуткові підприємства, установи та організації (далі – неприбуткові організації), визначені п. 133.4 ПКУ, подають Звіт про використання доходів (прибутків) неприбуткової організації (далі – Звіт) за формою, затвердженою наказом Мінфіну від 17.06.2016 р. №553, (професійні спілки, їх об’єднання та організації профспілок, утворені в порядку, визначеному законом, звітують у разі порушень п. 133.4 ПКУ), та річну фінансову звітність.

Фінансова звітність, що складається та подається відповідно до п. 46.2 ПКУ платниками податку на прибуток та неприбутковими організаціями, є додатком до Податкової декларації з податку на прибуток підприємств, форма якої затверджена наказом Мінфіну від 20.10.2015 р. №897 зі змінами та доповненнями (далі – Декларація) та Звіту та є їх невід’ємною частиною.

Згідно з п. 137.4 ПКУ податковими (звітними) періодами для податку на прибуток підприємств, крім випадків, передбачених п. 137.5 ПКУ, є календарні: квартал, півріччя, три квартали, рік.

Для неприбуткових організацій, які відповідають вимогам п. 137.4 ПКУ та внесені до Реєстру неприбуткових установ та організацій (далі – Реєстр), встановлюється річний податковий (звітний) період, крім випадків, передбачених пп. 133.4.3 ПКУ (пп. 133.4.7 ПКУ).

Таким чином, у разі включення неприбуткової організації до Реєстру в середині кварталу звітного (податкового) року, така організація повинна подати до органу ДФС за місцем обліку наступну податкову звітність:

  • за період перебування на загальній системі оподаткування – Декларацію за базовий звітний (податковий) період, що дорівнює календарному кварталу або року (в залежності від базового звітного (податкового) періоду, який використовувався такою організацію як платником податку на прибуток) із показниками діяльності, обрахованими за період з першого календарного дня податкового (звітного) року до дати включення до Реєстру, та фінансову звітність за відповідний звітний період;
  • за період перебування у Реєстрі – Звіт за базовий звітний (податковий) період, що дорівнює календарному року із показниками діяльності, обрахованими за період з дати включення до Реєстру по останній календарний день податкового (звітного) року, та фінансову звітність за рік.

Поряд з цим, такій неприбутковій організації необхідно подати доповнення до Декларації/Звіту, передбачене п. 46.4 ПКУ, з поясненням заповнення показників Декларації/Звіту та фінансової звітності, яке може бути складене в довільній формі та буде використане контролюючим органом при аналізі показників поданої звітності.

Джерело: Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс

Рубрика: Оподаткування/Податок на прибуток

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Податок на прибуток»