• Посилання скопійовано

Чи може сільськогосподарський обслуговуючий кооператив отримати статус неприбутківця?

ДФСУ розглянула можливість щодо надання статусу неприбуткової організації сільськогосподарському обслуговуючому кооперативу та відповідного включення такої організації до переліку неприбуткових

Чи може сільськогосподарський обслуговуючий кооператив отримати статус неприбутківця?

Податківці у консультації від 10.05.2019 р. №2051/6/99-99-15-02-02-15/ІПК зазначили, що одними з обов’язкових вимог, визначених п. 133.4 ПКУ, за яких неприбуткова організація не є платником податку на прибуток, є, зокрема:

  • заборона розподілу отриманих доходів (прибутків) або їх частини серед засновників (учасників), членів такої організації, працівників (крім оплати їхньої праці, нарахування єдиного соціального внеску), членів органів управління та інших пов’язаних з ними осіб (пп. 133.4.1 ПКУ);
  • використання своїх доходів (прибутків) виключно для фінансування видатків на своє утримання, реалізації мети (цілей, завдань) та напрямів діяльності, визначених її установчими документами (пп. 133.4.2 ПКУ).

Водночас відповідно до ст. 3 Закону №1087 метою сільськогосподарської кооперації є задоволення економічних, соціальних та інших потреб членів кооперативних організацій на основі поєднання їх особистих та колективних інтересів, поділу між ними ризиків, витрат і доходів, розвитку їх самоорганізації, самоуправління та самоконтролю.

Окрім цього у разі виходу або виключення з кооперативу фізична чи юридична особа має право на одержання своєї загальної частки натурою, грішми або (за бажанням) цінними паперами відповідно до їх вартості на момент виходу, а земельної ділянки – у натурі (ч. 3 ст. 21 Закону №1087).

Відповідно до цього, податківці у коментованій консультації прийшли до висновку, що сільськогосподарським обслуговуючим кооперативом (який утворено у порядку визначеному Законом №1087 та Законом №469) не можуть бути дотримані вимоги, встановлені пп. 133.4.1 ПКУ, зокрема наявності у статутних документах заборони розподілу отриманих доходів (прибутків) або їх частини серед засновників (учасників) такої організації.

Отже, сільськогосподарські обслуговуючі кооперативи не можуть бути визнані неприбутковими організаціями та зобов’язані нараховувати і сплачувати податок на прибуток у встановленому порядку (за умови, що такі суб’єкти господарювання не обрали спрощену систему оподаткування).

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Податок на прибуток

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Податок на прибуток»