• Посилання скопійовано

Як застосовувати податкові різниці при уцінці ОЗ внаслідок переходу на МСФЗ?

Податківці зазначили, що в податковому обліку амортизація ОЗ розраховується з їх вартості без врахування уцінок від переходу на МСФЗ. Розглянемо, як при цьому необхідно коригувати фінрезультат до оподаткування

Як застосовувати податкові різниці при уцінці ОЗ внаслідок переходу на МСФЗ?

Податківці нагадали, що ПКУ передбачено ряд різниць, які виникають при обрахунку фінансового результату до оподаткування і пов’язанні з амортизацією основних засобів, зокрема:

фінансовий результат до оподаткування збільшується (п. 138.1 ПКУ):

  • на суму нарахованої амортизації основних засобів або нематеріальних активів відповідно до НП(с)БО або МСФЗ;
  • на суму уцінки та втрат від зменшення корисності основних засобів або нематеріальних активів, включених до витрат звітного періоду відповідно до НП(с)БО або МСФЗ.

фінансовий результат до оподаткування зменшується (п. 138.2 ПКУ):

  • на суму розрахованої амортизації основних засобів або нематеріальних активів відповідно до п. 138.3 ПКУ;
  • на суму вигід від відновлення корисності основних засобів або нематеріальних активів у межах попередньо віднесених до витрат втрат від зменшення корисності основних засобів або нематеріальних активів відповідно до національних положень (стандартів) бухгалтерського обліку або міжнародних стандартів фінансової звітності.

При цьому, згідно з пп. 138.3.1 ПКУ розрахунок амортизації ОЗ або НА здійснюється відповідно до НП(С)БО або МСФЗ з урахуванням обмежень, встановлених:

  • пп. 14.1.138 ПКУ (зокрема в частині мін. вартості ОЗ та їх господарського використання);
  • пп.138.3.2 - 138.3.4 ПКУ (мінімальні строки амортизації).

При такому розрахунку застосовуються методи нарахування амортизації, передбачені НП(С)БО, крім "виробничого" методу.

Водночас, для розрахунку амортизації за п. 138.3 ПКУ визначається вартість основних засобів та нематеріальних активів без урахування їх переоцінки (уцінки, дооцінки), проведеної відповідно до П(С)БО.

Відповідно до цього, податківці у ІПК від 26.06.2019 р. №2941/6/99-99-15-02-02-15/ІПК зазначають, що у періоді проведення зменшення корисності основних засобів у зв'язку з переходом на МСФЗ платник податку:

  • збільшує фінансовий результат до оподаткування на суму втрат від зменшення корисності таких ОЗ, включених до витрат звітного періоду (рядок 1.1.1.1 додатку РІ);
  • збільшує фінансовий результат до оподаткування на суму амортизації ОЗ, визначеної за МСФЗ (рядок 1.1.1 додатку РІ);
  • зменшує фінансовий результат до оподаткування на суму амортизації, визначеної відповідно до п. 138.3 ПКУ (при розрахунку якої використовується вартість ОЗ без урахування результатів переоцінки в результаті переходу на МСФЗ). Така різниця потрапить до рядку 1.2.1 АМ додатку РІ.

***

Читайте також:

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Податок на прибуток

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Податок на прибуток»