• Посилання скопійовано

Збиткові платники податку на прибуток - під особливим контролем ДФС

Податківці навели перелік найзбитковіших платників податку на прибуток за І півріччя 2019 року

Збиткові платники податку на прибуток - під особливим контролем ДФС

Компанія з декларування податку на прибуток, яка щойно завершилась, знову показала  прикру статистику. За підсумками першого півріччя цього року 398 платників Офісу великих платників  (а це 26,6% від загальної кількості платників податку на прибуток) – заходяться у стані збитковості.

Збитки, що ними задекларовані, сягають 705,2 млрд грн. 389,4 млрд грн з них – або 55,2% від всіх збитків по Офісу – припадає на банківський сектор.

Але є чимало й інших галузей, з яких можна скласти антирейтинг збитковості за перше півріччя: виробництво хімпродукції (підприємства дали 72,4 млрд грн збитків), металургія (35,5 млрд), оптова торгівля (27,4 млрд), інформаційна та телекомунікаційна галузь (23 млрд).

Ми виділили ТОП-5 підприємств з різних галузей  з найбільшими показниками збитковості:

  • ПрАТ «Сєвєродонецьке об’єднання «АЗОТ» – має збитки, що дорівнюють 9% всього обсягу збитків підприємств, котрі обслуговуються в Офісі (без урахування банківського сектору);
  • ТОВ «Карпатнафтохім» - 5,4% від усіх збитків (без банків);
  • ТОВ «Лайфселл» – 4,5% від усіх збитків (без банків);
  • ПрАТ «Рівнеазот»  – 4,4% від усіх збитків (без банків);
  • ПАТ «Дніпровський меткомбінат» – 4,2% від усіх збитків (без банків).

Характерно, значна кількість компаній не тільки демонструє збитки, що обчислюються десятками мільярдів грн, а й вперто їх нарощує – продовжуючи при цьому активно працювати: виробляти продукцію, торгувати, надавати послуги тощо.

Ось як виглядає антирейтинг компаній – з тих, що супроводжуються Офісом – котрі протягом останніх трьох років (з 2016 по перше півріччя 2019-го) стають дедалі збитковішими (для прикладу ми взяли ті з них, хто демонструє найбільш стрімкий ріст негативних показників):

  • ПрАТ «Росава» - за три роки підприємство наростило збитковість на 1100%
  • ТОВ «АШАН» - за три роки наростило збитковість на 280%
  • КП «Харківські теплові мережі» - наростило збитковість на 226%
  • ТОВ «ТРИМОБ» – наростило збитковість на 60%
  • ПАТ «Дніпровський меткомбінат»  – за три роки наростило збитковість на 53%
  • АТ ДТЕК «Західенерго»  - наростило збитковість на 46%
  • ПрАТ «ЗТР»  – наростило за три роки збитковість на 16%

Загалом систематично з року в рік декларують від’ємне значення об’єкту оподаткування  212 великих платників Офісу (без врахування банківського сектора) з сумою збитків в 300 млрд грн.

Галузі економіки, по яких маємо найбільшу кількість постійно збиткових підприємств протягом останніх років, розподілилися так:

  • підприємства переробної промисловості – 73 суб’єкти господарювання зі збитками на суму 149 млрд грн;
  • підприємства оптової та роздрібної торгівлі – 57 с.г., сума збитків 47,9 млрд грн;
  • підприємства що здійснюють виробництво, розподілення електроенергії, газу та тепла – 23 с.г.; сума збитків 22,5 млрд грн;
  • телеканали та підприємства мобільного зв’язку - 9 с.г.; сума збитків 21,7 млрд грн.

Причинами збитковості найчастіше є перенесення збитків попередніх періодів, або нарахування відсотків за різними видами позик. Можливо, враховуючи такий контекст, доречно було б законодавчо врегулювати питання перенесення збитків або питання обмеження використання терміну від’ємного значення об’єкта оподаткування податком на прибуток.

 

Довідково

Варто відзначити, що в порівнянні з попереднім звітним періодом (перший квартал цього року) відслідковується позитивна динаміка щодо зменшення як кількості збиткових підприємств так сум задекларованих збитків.

Так, в порівнянні з першим кварталом, кількість збиткових суб’єктів господарювання  зменшилась на 11%, або на 47  платників,  а сума задекларованих збитків скоротилась на 19,3 млрд грн, або на 2,7%. Вийшли зі стану збитковості 72 суб’єкта господарювання, які за перший квартал  декларували  3,6 млрд грн збитків. Ними  задекларовано до сплати 433,3 млн грн податку на прибуток.

Джерело: ДПС по роботі з великими платниками податків

Рубрика: Оподаткування/Податок на прибуток

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Податок на прибуток»