• Посилання скопійовано

ЖБК отримав членські внески: як їх оподатковувати?

Як оподаткувати податком на прибуток пайові внески, сплачені членами на користь житлово-будівельного кооперативу? Консультує ДФС

ЖБК отримав членські внески: як їх оподатковувати?

Коментар до ІПК від 26.07.2019 р. №3500/6/99-99-15-02-02-15/ІПК

Правила оподаткування членських внесків податком на прибуток

В першу чергу податківці звернули увагу на статус ЖБК в рамках оподаткування податком на прибуток. Відповідно до пп. 133.4.6 ПКУ до неприбуткових організацій можуть бути віднесені, зокрема ЖБК (з першого числа місяця, наступного за місяцем, в якому відповідно до закону здійснено прийняття в експлуатацію закінченого будівництвом житлового будинку і такий житловий будинок споруджувався або придбавався житлово-будівельним (житловим) кооперативом).

Отже, ЖБК, який не закінчив будівництво житлового будинку і такий житловий будинок не прийнятий в експлуатацію, є платником податку на прибуток. Відповідно всі операції, які здійснені ЖБК в цей період, мають оподатковуватися податком на прибуток. А якщо такі внески були отримані після будівництва (коли  ЖБК перебував у Реєстрі неприбуткових організацій), вони податком на прибуток не оподатковуються.

Відповідно до пп. 134.1.1 ПКУ об'єктом оподаткування податком на прибуток є прибуток із джерелом походження з України та за її межами. Він визначається шляхом коригування (збільшення або зменшення) фінансового результату до оподаткування, визначеного у фінансовій звітності підприємства відповідно до П(С)БО та МСФЗ, на різниці, які виникають відповідно до ПКУ.

Але положеннями ПКУ не передбачено коригування фінансового результату до оподаткування на різниці, що виникають на суми пайових внесків, сплачених членами (асоційованими членами) на користь ЖБК. Такі операції відображаються згідно з правилами бухгалтерського обліку при формуванні фінансового результату до оподаткування.

 

Облік отримання членських внесків

Перед тим, як визначитися, як відобразити в обліку членські внески, слід звернутися до законодавства щодо діяльності ЖБК. Про це все податківці у своїй ІПК не згадують, оскільки на питання ведення обліку вони не відповідають.

За ст. 20 Закону про кооперацію для забезпечення статутної діяльності кооператив у порядку, передбаченому його статутом, формує пайовий, резервний, неподільний та спеціальний фонди.

Неподільний фонд створюється в обов'язковому порядку і формується за рахунок вступних внесків та відрахувань від доходу кооперативу. Цей фонд не може бути розподілений між членами кооперативу, крім випадків, передбачених законом. Порядок відрахувань до неподільного фонду частини доходу визначається статутом кооперативу.

Також у ЖБК формується пайовий фонд. За ст. 21 Закону про кооперацію пай кожного члена кооперативу формується за рахунок разового внеску або часток протягом певного періоду. Майнові внески оцінюються у грошовій формі.

Розмір паю члена кооперативу залежить від фактичного його внеску до пайового фонду. Паї, в тому числі резервного і спеціального фондів, є персоніфікованими і у сумі визначають загальну частку кожного члена кооперативу у майні кооперативу.

А ще у ЖБК може формуватися спеціальний фонд. Він створюється за рахунок цільових внесків членів кооперативу та інших передбачених законом надходжень для забезпечення його статутної діяльності і використовується за рішенням органів управління кооперативу.

З огляду на вищенаведені норми в обліку членські внески будуть відображатися в залежності від того, до якого фонду їх було внесено.

Відповідно до Інструкції №291 на субрахунку 401 «Статутний капітал» потрібно буде відобразити суму вступних внесків неподільного фонду. А суму пайових внесків відобразити на субрахунку 402.

Цільове фінансування та цільові надходження – це кошти чи майно, які надходять на фінансування та здійснення конкретних програм і заходів, і їх використання та забезпечення статутної діяльності обумовлені окремими законодавчими, нормативними актами, а також статутними документами. Цілі, на які мають використовуватись кошти неприбуткової організації, зазначаються в статутних документах та кошторисі неприбуткової організації.

Отримане цільове фінансування згідно з п. 17 П(С)БО 15 визнають доходом протягом тих періодів, в яких були визнані витрати, пов'язані з виконанням умов цільового фінансування.

Відповідно до Інструкції №291, такі надходження відображаються за Кт субрахунку 484 «Інші кошти цільового фінансування і цільових надходжень». За Дт субрахунку 484 відображаються використані суми за певними напрямками, визнання їх доходом, а також повернення невикористаних сум.

 

Чи потрібно РРО при отримання членських внесків готівкою

Законом про РРО визначено правові засади застосування РРО у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг. Дія цього Закону поширюється на всіх суб'єктів господарювання, їх господарські одиниці та представників (уповноважених осіб) суб'єктів господарювання, які здійснюють розрахункові операції у готівковій та/або безготівковій формі.

Визначення розрахункової операції наведено у ст. 2 Закону про РРО. Так, розрахункова операція – це приймання від покупця готівкових коштів, платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо за місцем реалізації товарів (послуг), видача готівкових коштів за повернутий покупцем товар (ненадану послугу), а у разі застосування банківської платіжної картки – оформлення відповідного розрахункового документа щодо оплати у безготівковій формі товару (послуги) банком покупця або, у разі повернення товару (відмови від послуги), оформлення розрахункових документів щодо перерахування коштів у банк покупця.

Закон про РРО вимагає проводити зазначені в ньому розрахункові операції за допомогою РРО.

Грунтуючись на цих нормах, можна стверджувати,що сплата членських внесків не відповідає визначенню розрахункової операції. Тому РРО при отриманні членських внесків не застосовується.

Приймання членських внесків можна здійснювати через касу з оформленням відповідних ПКО. Також чинним законодавством не заборонено оплачувати членські внески через касу банку або з розрахункового рахунку члена громадської організації на розрахунковий рахунок цієї громадської організації.

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Податок на прибуток

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Податок на прибуток»