• Посилання скопійовано

Як недержавним пенсійним фондам отримати статус неприбутковості?

Недержавні пенсійні фонди можуть бути включені до Реєстру протягом трьох робочих днів з дня отримання ДПС реєстраційної заяви за ф. №1-РН та документів, які додаються до неї у разі їх відповідності вимогам пп. 133.4.1 ПКУ

Як недержавним пенсійним фондам отримати статус неприбутковості?

ДФС у Дніпропетровській області інформує, що ДФС України щодо включення недержавних пенсійних фондів до Реєстру неприбуткових установ та організацій (далі – Реєстр), які перебували у Реєстрі на день набрання чинності Законом України від 17.07.2015 р. №652-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо оподаткування неприбуткових організацій» (далі – Закон №652), проте у строк, установлений п. 35 підрозділу 4 розділу XX «Перехідні положення» ПКУ, не привели свої установчі документи у відповідність із вимогами, встановленими пп. 133.4.1 ПКУ, та не надали копії таких документів контролюючому органу, повідомила наступне.

Пунктом 18 розділу І Закону України від 23.11.2018 р. №2628-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо покращення адміністрування та перегляду ставок окремих податків і зборів» (далі – Закон №2628) внесено зміни до пп. 133.4.1 ПКУ стосовно умов, за яких підприємство, установа, організація є неприбутковою організацією для цілей оподаткування податком на прибуток та, відповідно, не є платником податку на прибуток підприємств.

Нормами п. 18 розділу І Закону №2628 було врегульовано питання вимог ПКУ до установчих документів недержавних пенсійних фондів з урахуванням особливостей діяльності недержавних пенсійних фондів, визначених Законом України від 09.07.2003 р. №1057-ІV «Про недержавне пенсійне забезпечення» із змінами та доповненнями (далі – Закон №1057).

Зокрема, п. 18 розділу І Закону №2628 встановлено, що термін «учасник» неприбуткової організації застосовується у розумінні ЦКУ, а також передбачена можливість передання недержавними пенсійними фондами активів у разі їх припинення іншим юридичним особам, що здійснюють недержавне пенсійне забезпечення відповідно до закону.

Недержавний пенсійний фонд може бути визнаний неприбутковою організацією у розумінні ПКУ, у разі його відповідності вимогам пп. 133.4.1 ПКУ.

Так, недержавний пенсійний фонд повинен бути утворений та зареєстрований в порядку, встановленому Законом №1057, який визначає правові, економічні та організаційні засади недержавного пенсійного забезпечення в Україні та регулює правовідносини, пов’язані з цим видом діяльності.

Контролюючий орган зобов’язаний здійснити включення недержавного пенсійного фонду до Реєстру за умови відповідності такого недержавного пенсійного фонду вимогам пп. 133.4.1 ПКУ.

Включення недержавного пенсійного фонду до Реєстру здійснюється відповідно до Порядку ведення Реєстру неприбуткових установ та організацій, включення неприбуткових підприємств, установ та організацій до Реєстру та виключення з Реєстру, затвердженого постановою КМУ від 13.07.2016 р. №440 зі змінами (далі – Порядок).

У разі відсутності підстав для відмови у включенні до Реєстру контролюючий орган зобов’язаний протягом трьох робочих днів з дня отримання контролюючим органом реєстраційної заяви та документів, що додаються до неї, внести до Реєстру відповідний запис про включення такого недержавного пенсійного фонду до Реєстру (абз. 8 п. 8 Порядку).

Недержавний пенсійний фонд є неприбутковою організацією з дати включення до Реєстру, починаючи з якої визначається строк безперервної реєстрації як неприбуткової організації.

Пунктом 1 розділу II «Прикінцеві та перехідні положення» Закону №2628 визначено, що зміни, внесені цим Законом до пп. 133.4.1 ПКУ, застосовуються до податкових періодів, починаючи з 01 липня 2017 року.

Зазначені норми були роз’яснені Міністерством фінансів України (далі – Мінфін) листом від 17.05.2019 р. №11210-09-5/13010.

Зокрема, Мінфіном зазначено, що Порядком не передбачено включення неприбуткових організацій, у тому числі недержавних пенсійних фондів, до Реєстру починаючи зі звітних (податкових) періодів, які минули. Отже, включення недержавних пенсійних фондів до Реєстру повинно здійснюватися контролюючими органами відповідно до Порядку.

Враховуючи викладене, недержавні пенсійні фонди, включені до Реєстру на день набрання чинності Законом №652, які у строк, установлений п. 35 підрозділу 4 «Особливості справляння податку на прибуток підприємств» розділу XX «Перехідні положення» ПКУ, не привели свої установчі документи у відповідність до вимог, встановлених пп. 133.4.1 ПКУ, та не надали копії таких документів контролюючому органу, можуть бути включенні до Реєстру протягом трьох робочих днів з дня отримання контролюючим органом реєстраційної заяви за формою №1-РН (затверджена постановою КМУ від 13.07.2016 р. №440 із змінами) та документів, що додаються до неї у разі їх відповідності вимогам пп. 133.4.1 ПКУ.

***

Читайте також: Чи включаються до Реєстру неприбутківців недержавні пенсійні фонди

Джерело: ДФС у Дніпропетровській області

Рубрика: Оподаткування/Податок на прибуток

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Податок на прибуток»