• Посилання скопійовано

Визнали та сплатили штраф: коли збільшувати фінрезультат?

Що є неустойкою (штрафом, пенею)? Чи потрібно збільшувати свій фінрезультат на суму податкових штрафів? Коли слід відкориговувати свій фінрезультат у разі сплати штрафу за договором ЦПХ?

Визнали та сплатили штраф: коли збільшувати фінрезультат?

Коментар до ІПК ДФС від 09.08.2019 р. №3713/ІПК/05-99-12-03-08

Що є неустойкою (штрафом, пенею)?

Податківці в коментованій ІПК зауважили, що цивільно-правова відповідальність є однією з форм (видів) юридичної відповідальності, суть якої полягає у примусовому впливі на порушника цивільних прав та обов'язків шляхом застосування щодо нього санкцій, які тягнуть за собою додаткові невигідні майнові наслідки, котра передбачена нормами ЦКУ та інших актів цивільного законодавства.

З урахуванням ст. 546, 549 ЦКУст. 230 ГКУ неустойкою (штрафом, пенею) визнається сума санкцій, яку учасник господарських відносин зобов'язаний сплатити у разі порушення ним правил здійснення господарської діяльності, невиконання або неналежного виконання господарського зобов'язання.

При цьому ПКУ має власне визначення штрафної санкції (фінансової санкції, штрафу). Нею у податкових відносинах вважається плата у вигляді фіксованої суми та/або відсотків, що справляється з платника податків у зв'язку з порушенням ним вимог податкового законодавства та іншого законодавства, контроль за дотриманням яких покладено на контролюючі органи, а також штрафні санкції за порушення у сфері зовнішньоекономічної діяльності (пп. 14.1.265 ПКУ).

Ці визначення потрібні аби визначатися, чи поширюється податкова різниця за пп. 140.5.11 ПКУ на податкові штрафи.

 

Чи потрібно збільшувати свій фінрезультат на суму податкових штрафів?

Податківці наголосили, що збільшення фінрезультату відбувається на штрафні санкції, нараховані у межах цивільно-правових договорів, укладених з іншими суб'єктами господарювання згідно з нормами цивільного законодавства.

На суми штрафних санкцій та пені, нарахованих органами ДФС у зв'язку з порушенням платником податку вимог податкового законодавства та іншого законодавства, контроль за дотриманням яких покладено на контролюючі органи, фінансовий результат до оподаткування не збільшується. Такі операції відображаються згідно з правилами бухгалтерського обліку під час визначення фінансового результату до оподаткування.

Відповідно не потрібно буде збільшувати свій фінрезультат у разі нарахування штрафів іншими контролюючими органами.

Зверніть увагу: законопроектом №1210 цю ситуацію можуть змінити. У пп. 140.5.11 ПКУ буде внесено зміни, за якими платники податку на прибуток будуть збільшувати фінрезультат не тільки на суму неустойки (штрафів) за цивільно-правовими договорами, але й відшкодування збитків, компенсації неодержаного доходу (упущеної вигоди). Планується, що така вимога буде поширюватися на ЗЕД-діяльність.

А ще планується, що ця різниця одними договорами ЦПХ не обмежиться! Тож, якщо ці зміни до ПКУ будуть внесені,  доведеться збільшувати свій фінрезультат ще на суму штрафів, пені, нарахованих контролюючими органами та іншими органами державної влади за порушення вимог законодавства. Про це ми писали тут.

 

Коли слід відкориговувати свій фінрезультат у разі сплати штрафу за договором ЦПХ?

Звісно, коригувати фінрезультат має тільки той платник податку на прибуток, який застосовує податкові різниці.

Підпунктом 140.5.11 ПКУ встановлено, що фінансовий результат звітного періоду збільшується платником податку на суму витрат від визнаних штрафів, пені, неустойок, нарахованих відповідно до цивільного законодавства та цивільно-правових договорів на користь осіб, що не є платниками податку (крім фізичних осіб), та на користь платників податку, які оподатковуються за ставкою 0%.

Тож збільшувати свій фінрезультат потрібно при нарахуванні та сплаті штрафів:

  • фізосіб-підприємців незалежно від обраної ними системи оподаткування;
  • юросіб-«єдинників»;
  • платників податку на прибуток, які оподатковуються за ставкою 0% відповідно до п. 44 підрозд. 4 розд. XX ПКУ.

Оскільки неприбуткові організації, які відповідають вимогам норм п. 133.4 ПКУ, не є платниками податку на прибуток, то у разі визнання штрафів за договорами з ними доведеться також збільшувати фінрезультат. А от якщо платник податку на прибуток працює з неприбутковою організацією, яка не відповідає вимогам п. 133.4 ПКУ та вилучена з Реєстру, то у такому разі збільшувати фінрезультат не потрібно, бо вона є платником податку на прибуток на загальних підставах.

Для відображення таких операцій у додатку РІ рядка 03 РІ декларації з податку на прибуток передбачено рядок 3.1.11 розділу 3.

 

Бухоблік визнаних штрафів

За ст. 4 Закону про бухоблік та п. 20 П(С)БО 16, суми визнаних штрафів, пені, неустойки відображаються підприємством – одержувачем претензій у складі витрат того звітного періоду, в якому було прийнято рішення задовольнити вимоги заявника претензій. Тобто визнання витрат не залежить від факту перерахування неустойки.

Такі витрати відображають у періоді визнання штрафних санкцій на підставі пред'явленої вимоги кредитора і визнання претензії боржником. Відповідно саме в період визнання штрафів їх відображають у витратах.

Якщо підприємство зі сумою штрафів не погодилося і контрагент звернувся до суду, а у випадку нарахування штрафів податківцями, саме підприємство звернулося до суду, то в обліку такі санкції спочатку показують за кредитом забалансового рахунку 042.

Такі суми відображають на позабалансовому обліку до моменту вирішення судової справи. Якщо рішення суду буде на користь контрагента або ДПС, то підприємству треба буде визнати штрафи в періоді набрання законної сили рішенням суду.

Згідно з Iнструкцією №291 в бухгалтерському обліку визнані штрафні санкції за невиконання підприємством законодавства та умов договорів належать до інших витрат операційної діяльності.

 

Штрафи за договором ЦПХ

Такі витрати відображаються в обліку проведенням: Д-т 948 «Визнані штрафи, пені, неустойки» і К-т 685 «Iнша кредиторська заборгованість». На кінець звітного періоду ці витрати списують на фінансовий результат підприємства проведенням: Д-т 791 К-т 948.

 

Штрафи, нараховані податківцями

Такі витрати відображають в обліку проведенням: Д-т 948 і К-т 642. На кінець звітного періоду ці витрати списують на фінансовий результат підприємства проведенням: Д-т 791 К-т 948.

***

Читайте також:

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Податок на прибуток

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Податок на прибуток»