• Посилання скопійовано

Безповоротна фіндопомога: податкові наслідки для надавача

Коли при наданні безповоротної допомоги слід збільшувати фінрезультат? Чи потрібно мати документальне підтвердження статуса отримувача фіндопомоги?

Безповоротна фіндопомога: податкові наслідки для надавача

Коментар до ІПК ДФС від 21.08.2019 р. №3930/6/99-99-15-02-02-15/ІПК

Згідно з пп. 140.5.10 ПКУ фінансовий результат збільшується на суму перерахованої безповоротної фінансової допомоги (безоплатно наданих товарів, робіт, послуг) на користь:

  • фізосіб-підприємців незалежно від обраної ними системи оподаткування;
  • юросіб-«єдинників»;
  • платників податку на прибуток, які оподатковуються за ставкою 0% відповідно до п. 44 підрозд. 4 розд. XX ПКУ;

Також доведеться збільшувати свій фінрезультат, якщо дебіторська заборгованість стала безнадійною у зв’язку зі закінченням строку позивної давності. Адже такий випадок теж підпадає під визначення безповоротної фіндопомоги за пп. 14.1.257 ПКУ.

Звертаємо увагу! В іншій ІПК податківці вказували, що при передачі основних засобів у безоплатне строкове користування платник податку також має коригувати свій фінрезультат на різницю за пп. 140.5.10 ПКУ. До того ж він втрачає право нараховувати амортизацію ОЗ відповідно до положень пп. 138.3 ПКУ, на яку зменшується фінансовий результат до оподаткування відповідно до пп. 138.2 ПКУ! Про це ми писали тут, де наводили і свою думку щодо такої консультації – вона є надто фіскальною. Слід зазначити, що прямої норми ПКУ, яка б вимагала збільшувати фінрезультат у цьому випадку, немає.

 

Коли збільшувати фінрезультат надавачу не треба?

А тепер наведемо декілька видів безповоротної допомоги, за якими не виникає наслідків з податку на прибуток.

По-перше, при наданні безповоротної фіндопомоги фізособі збільшувати на її суму фінрезультат  не потрібно. Але при цьому виникають інші податкові наслідки. Про них ми писали тут.

Також ПКУ не передбачено коригування фінансового результату до оподаткування на суму перерахованих надавачам послуг коштів, призначення яких є лікування або навчання працівників платника податку. Платники податку на прибуток незалежно від рівня доходу мають право включити вартість лікування або навчання своїх працівників до витрат, визначених згідно з правилами бухгалтерського обліку, за умови їх документального підтвердження.

А ще збільшення не стосується безповоротної фінансової допомоги (безоплатно наданих товарів, робіт, послуг), перерахованої неприбутковим організаціям, внесеним до Реєстру неприбуткових установ та організацій на дату такого перерахування коштів, передачі товарів, робіт, послуг, для яких застосовується положення пп. 140.5.9 ПКУ. Відповідно якщо безповоротна фіндопомога надається неприбутковим організаціям, які не мають статусу неприбутковості, то потрібно буде й у такому випадку збільшувати фінрезультат.

Не передбачено коригування фінрезультату і на суму безповоротної фіндопомоги, наданої іншому платнику податку на прибуток, який не користується ставкою цього податку 0% (відповідно до п. 44 підрозділу 4 розділу XX ПКУ).

 

Як дізнатись податковий статус одержувача допомоги?

З наведеного вище випливає дуже важливий нюанс: надавачу допомоги слід мати інформацію щодо податкового статусу отримувача! Тобто йдеться про популярну останніми роками тему перевірки контрагента перед укладенням із ним певної угоди і здійсненням із ним господарських операцій. 

При цьому ПКУ не містить вимог щодо документального підтвердження статусу отримувача безповоротної фінансової допомоги як платника податку на прибуток на загальних підставах.

Тому податківці в окремому своєму роз’ясненні наголошували, що платник податків не обмежений у виборі способу та форми отримання інформації. Про це ми писали тут.

 

Бухоблік наданої безповоротної допомоги

У бухгалтерському обліку надання безповоротної допомоги призводить до зменшення активів, а отже відповідно до п. 5 П(С)БО 16 відображаються у складі витрат.

Згідно з п. 7 П(С)БО 16 витрати у вигляді перерахованої такої допомоги визнаються витратами періоду, в якому вони були понесені. А відповідно до п. 29 цього ж П(С)БО такі витрати відображатимуться в бухгалтерському обліку за дебетом субрахунку 949 «Інші операційні витрати» або 977 «Інші витрати діяльності».

***

Читайте також:

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Податок на прибуток

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Податок на прибуток»