• Посилання скопійовано

Створили резерв сумнівних боргів за МСФЗ: як коригувати фінрезультат?

Податківці навели порядок коригування фінрезультату у разі створення резерву сумнівних боргів за МСФЗ

Створили резерв сумнівних боргів за МСФЗ: як коригувати фінрезультат?

Офіс великих платників податків ДПСУ розповідає, що відповідно до п. 6 ст. 12-1 Закону України від 16.07.1999 р. №996-XIV «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» підприємства, які відповідно до законодавства складають фінансову звітність та консолідовану фінансову звітність за міжнародними стандартами, зобов'язані забезпечити ведення бухгалтерського обліку відповідно до облікової політики за міжнародними стандартами після подання першої фінансової звітності або консолідованої фінансової звітності за міжнародними стандартами, що визнається такою у порядку, визначеному міжнародними стандартами.

Згідно з пп. 134.1.1 ПКУ, об'єктом оподаткування податком на прибуток підприємств є прибуток із джерелом походження з України та за її межами, який визначається шляхом коригування (збільшення або зменшення) фінансового результату до оподаткування (прибутку або збитку), визначеного у фінансовій звітності підприємства відповідно до національних положень (стандартів) бухгалтерського обліку або міжнародних стандартів фінансової звітності, на різниці, які визначені положеннями ПКУ.

Коригування фінансового результату до оподаткування на суму резерву сумнівних боргів передбачено п. 139.2 ПКУ.

Підпунктом 139.2.1 ПКУ встановлено, що фінансовий результат до оподаткування збільшується:

  • на суму витрат на формування резерву сумнівних боргів відповідно до національних положень (стандартів) бухгалтерського обліку або міжнародних стандартів фінансової звітності;
  • на суму витрат від списання дебіторської заборгованості понад суму резерву сумнівних боргів.

Згідно з пп. 139.2.2 ПКУ фінансовий результат до оподаткування зменшується:

  • на суму коригування (зменшення) резерву сумнівних боргів, на яку збільшився фінансовий результат до оподаткування відповідно до національних положень (стандартів) бухгалтерського обліку або міжнародних стандартів фінансової звітності;
  • на суму списаної дебіторської заборгованості (у тому числі за рахунок створеного резерву сумнівних боргів), яка відповідає ознакам, визначеним пп. 14.1.11 ПКУ.

Таким чином, платник податку на прибуток у податковій декларації з податку на прибуток підприємств за І квартал 2019 року:

  • збільшує фінансовий результат до оподаткування на суму визнаних у І кварталі 2019 року витрат на формування резерву сумнівних боргів відповідно до міжнародних стандартів фінансової звітності (р. 2.1.2 додатку РІ до рядка 03 РІ);
  • зменшує фінансовий результат до оподаткування на суму дебіторської заборгованості, списаної у І кварталі 2019 року за рахунок створеного резерву сумнівних боргів за міжнародними стандартами фінансової звітності, яка відповідає ознакам, визначеним пп. 14.1.11 ПКУ (р. 2.2.3 додатку РІ до рядка 03 РІ) та на суму коригування (зменшення) резерву сумнівних боргів, створеного за міжнародними стандартами фінансової звітності, на яку збільшився фінансовий результат до оподаткування відповідно до міжнародних стандартів фінансової звітності у І кварталі 2019 року (р. 2.2.2 додатку РІ до рядка 03 РІ).

***

Читайте також:

Джерело: ДПС по роботі з великими платниками податків

Рубрика: Оподаткування/Податок на прибуток

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Податок на прибуток»