• Посилання скопійовано

Надаєте допомогу для боротьби з коронавірусом неприбутківцю: коли не треба збільшувати фінрезультат?

Звільнення від збільшення фінрезультату буде за умови, що цей перелік медвиробів та обладнання були добровільно перераховані (передані) громадським об’єднанням

Надаєте допомогу для боротьби з коронавірусом неприбутківцю: коли не треба збільшувати фінрезультат?

Головне управління ДПС у Житомирській області повідомляє, що відповідно до Закону України від 30.03.2020 № 540-IX "Про внесення змін до деяких законодавчих актів, спрямованих на забезпечення додаткових соціальних та економічних гарантій у зв'язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-2019)" підрозділ 4 розділу ХХ Податкового кодексу України доповнено пунктами 51¹ - 51³. Цими новими пунктами перерахування допомоги або безоплатне надання товарів для боротьби з коронавірусом неприбутковим організаціям, МОЗ, лікарням не тягне за собою збільшення фінрезультату.

Так, зокрема, відповідно до п. 51¹ у 2020 році коригування, встановлені абз. 1 пп. 140.5.9 ПКУ (щодо збільшення фінрезультату у разі надання допомоги у розмірі більше 4% оподатковуваного прибутку за минулий рік) не застосовуються до сум коштів або вартості лікарських засобів для надання медичної допомоги хворим, дезінфекційних засобів і антисептиків, медичного обладнання, засобів індивідуального захисту, медичних виробів для скринінгу хворих, розхідних матеріалів для надання медичної допомоги, медичних виробів, лабораторного обладнання, розхідних матеріалів, реагентів для лабораторних досліджень; медичних виробів, лабораторне обладнання, розхідних матеріалів для інфекційних відділень, патологоанатомічних відділень тощо), засобів особистої гігієни, продуктів харчування  та/або товарів за переліком, що визначається Кабінетом Міністрів України.

Але слід враховувати, що таке звільнення від збільшення фінрезультату буде за умови, що цей перелік медвиробів та обладнання були добровільно перераховані (передані) громадським об’єднанням та/або благодійним організаціям та/або МОЗ та/або іншим центральним органам виконавчої влади, які реалізують державну політику у сферах санітарного та епідемічного благополуччя, уповноваженій на здійснення закупівель у сфері охорони здоров’я та/або закладам охорони здоров’я державної та/або комунальної власності, та/або структурним підрозділам з питань охорони здоров’я обласних, Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій протягом дії карантину.

Крім того, заклади охорони здоров’я  державної та/або комунальної власності зможуть зменшувати фінрезультат до оподаткування на суму  доходів, визнаних за правилами бухгалтерського обліку, в наслідок отримання ними лікарських засобів, медвиробів, продуктів харчування  або   товарів, за переліком визначеним Кабінетом Міністрів України, для боротьби з коронавірусом. Але  при використанні таких отриманих активів ці платники податку на прибуток повинні будуть збільшити фінрезультат оподаткування на суму витрат, визнаних у бухобліку.

Джерело: ДПС у Житомирській області

Рубрика: Оподаткування/Податок на прибуток

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Податок на прибуток»