• Посилання скопійовано

Контрольовані іноземні компанії: хто відноситься та як оподатковуються доходи?

Законом №466 запроваджено оподаткування прибутку контрольованих іноземних компаній на рівні контролюючої особи – фізичної або юридичної особи, що є контролюючою особою такої компанії

Контрольовані іноземні компанії: хто відноситься та як оподатковуються доходи?

ДПС у Київській області звертає увагу, що Закон України від 16.01.2020 р. №466-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення адміністрування податків, усунення технічних та  логічних неузгодженостей у податковому законодавстві» поповнює законодавство новим поняттям: контрольовані іноземні компанії (КІК), дає  визначення контрольованих іноземних компаній та їх оподаткування, що передбачає:

  • запровадження концепції оподаткування прибутку контрольованих іноземних компаній на рівні контролюючої особи – фізичної або юридичної особи, що є контролюючою особою такої компанії;
  • обов’язок подання контролюючими особами звіту про контрольовані іноземні компанії до контролюючого органу;
  • обмеження витрат за фінансовими операціями з пов’язаними особами.

КІК – компанія, зареєстрована за кордоном і знаходиться під контролем резидента України. У категорію КІК потрапляють не тільки юридичні особи, а й партнерства, трасти, фонди та благодійні організації.

Резидент України, який володіє офшором або іншою компанією за кордоном, має подати звіти про свої іноземні компанії, якщо:

  • його частка в іноземній компанії становить 50% і більше;
  • його частка в іноземній компанії спільно з іншими резидентами України становить не менше 10% (спільно 50% і більше);
  • здійснює фактичний контроль над іноземною компанією.

Звіт по КІК повинен містити дані про компанію: країну реєстрації, структуру власності, інформацію про доходи, співробітників і рух коштів.

До звіту додаються копії фінансової звітності КІК. Ці копії підтверджують розмір прибутку компанії за звітний рік. Перший звіт по КІК необхідно буде подати за період 2021-2022. Першим звітним роком стане 2021 рік.

***

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Джерело: ДПС у Київській області

Рубрика: Оподаткування/Податок на прибуток

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Податок на прибуток»