• Посилання скопійовано

Нарахування амортизації ОЗ на час консервації: до 23.05.2020 р. і після

Податківці на підставі рішення суду змінили свій підхід щодо нарахування амортизації у податковому обліку на виробничі основні засоби, що знаходяться на консервації, капітальному ремонті, модернізації, модифікації, добудові, дообладнанні, реконструкції

Нарахування амортизації ОЗ на час консервації: до 23.05.2020 р. і після

Коментар до ІПК ДПС від 15.05.2020 р. №2047/6/99-00-07-02-02-06/ІПК

Як було до 23.05.2020 року?

До цієї дати податківці (зокрема, у своїх роз’ясненнях та ІПК) говорили, що на виробничі основні засоби, що знаходяться на консервації, капітальному ремонті, модернізації, модифікації, добудові, дообладнанні, реконструкції податкову амортизацію нараховувати не треба. 

При цьому в самому ПКУ відповідної норми не було. Тому таку вимогу податківці пояснювали тим, що під час здійснення зазначених вище заходів платник податку на прибуток не використовує ОЗ. 

Однак з такою позицією податківців були згодні не всі платники податку на прибуток. Тому деякі з них оскаржували отримані ІПК, і суд ставав на їхню сторону. Як наслідок, податківці були змушені свою позицію змінити і видати нові ІПК.

У коментованій ІПК податківці нагадали, що при розрахунку амортизації (мається на увазі «податкова» амортизація) застосовуються положення НП(С)БО або МСФЗ з урахуванням обмежень, встановлених пп. 14.1.138 та пп. 138.3.2 – 138.3.4 ПКУ.

Зокрема, нормами ПКУ встановлюються такі обмеження:

  • пп. 14.1.138 ПКУ наводить визначення основних засобів, якими встановлюються вартісні критерії віднесення активу до складу ОЗ, а також визначає, які активи не належать до складу ОЗ;
  • у пп. 138.3.2 ПКУ зазначено, що не підлягають амортизації та проводяться за рахунок відповідних джерел: вартість гудвілу; витрати на придбання/самостійне виготовлення невиробничих основних засобів, невиробничих нематеріальних активів; на ремонт, реконструкцію, модернізацію або інші поліпшення невиробничих основних засобів, невиробничих нематеріальних активів. Своєю чергою, термін «невиробничі основні засоби», «невиробничі нематеріальні активи» означають відповідно основні засоби, нематеріальні активи, не призначені для використання в господарській діяльності платника податку;
  • пп. 138.3.3 ПКУ визначає мінімально допустимі строки амортизації основних засобів та інших необоротних активів;
  • пп. 138.3.4 ПКУ встановлює строки нарахування амортизації нематеріальних активів.

При цьому вказаними нормами ПКУ будь-яких обмежень щодо нарахування амортизації на виробничі основні засоби, які знаходяться на консервації, капітальному ремонті, модернізації, модифікації, добудові, дообладнанні, реконструкції, тощо не встановлено.

Відповідно до цього податківці роблять новий висновок: податкова амортизація таких ОЗ можлива. Проте розрахунок амортизації таких основних засобів або нематеріальних активів повинен відбуватися за вибором платника податків: або відповідно до П(С)БО або МСФЗ. 

Таким чином, виконуватиметься головне правило: або амортизація таких ОЗ здійснюватиметься і в податковому, і в бухгалтерському обліках, або не здійснюватиметься в обох обліках одночасно. Це забезпечить коректне застосування податкових різниць, передбачених ст. 138 ПКУ

 

Зміни з 23.05.2020 року

Зрозуміло, що таке роз’яснення податківців актуально до 23.05.2020 року, оскільки Законом №466-ІХ до ст. 138 ПКУ було внесено зміни. 

Так, до пп. 138.3.1 ПКУ додано абзац, яким передбачається, що амортизація не нараховується за період невикористання (експлуатації) основних засобів у господарській діяльності у зв’язку з їх модернізацією, реконструкцією, добудовою, дообладнанням та консервацією.

Тобто, як не крути, а з 23.05.2020 р. нарахувати амортизацію ОЗ, щодо яких здійснюються зазначені заходи, в податковому обліку не вийде. І отримані раніше судові рішення в цьому не допоможуть, адже вони були отримані щодо ст. 138 ПКУ, яка діяла до внесення змін. 

 

А що в бухгалтерського обліку?

Якщо ви ведете бухгалтерський облік за національними стандартами, то маєте врахувати норми п. 23 П(С)БО 7: нарахування амортизації  здійснюється протягом строку корисного використання (експлуатації) об'єкта, який встановлюється підприємством (у розпорядчому акті) при визнанні цього об'єкта активом (при зарахуванні на баланс), і призупиняється на період його реконструкції, модернізації, добудови, дообладнання та консервації.

Щодо МСФЗ, то тут ситуація наступна. У п. 55 МСБО 16 зроблено такий висновок: амортизацію активу припиняють на одну з двох дат, яка відбувається раніше: на дату, з якої актив класифікують як утримуваний для продажу (або включають до ліквідаційної групи, яку класифікують як утримувану для продажу) згідно з МСФЗ 5, або на дату, з якої припиняють визнання активу. Амортизацію не припиняють, коли актив не використовують або він вибуває з активного використання, доки актив не буде амортизований повністю. 

Таким чином, на основні засоби, які призначені для використання в господарській діяльності платника податку, який веде бухгалтерський облік та фінансову звітність за МСФЗ, нарахування амортизації в бухгалтерському обліку на період їх виведення з експлуатації у зв'язку з консервацією, капітальним ремонтом, модернізацією, модифікацією, добудовою, дообладнанням, реконструкцією, тощо не припиняється.

Проте, якщо ви застосовуєте виробничий метод амортизації, а у процесі виробництва ОЗ через консервацію, покращення тощо не використовувався, то цілком можливо, що сума амортизації за місяць по такому ОЗ дорівнюватиме нулю.

***

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Податок на прибуток

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Податок на прибуток»