• Посилання скопійовано

Що змінилося в адмініструванні частини чистого прибутку?

Податківці зупинилися на змінах з адмініструванні частини чистого прибутку (доходу) та дивідентів на держчастку

Що змінилося в адмініструванні частини чистого прибутку?

ДПС у Житомирській області інформує про зміни до Податкового кодексу України щодо адміністрування контролюючими органами частини чистого прибутку (доходу) та дивідендів на державну частку.

1. Уточнено та доповнено поняття, визначені ст. 14 Кодексу:

До пп. 14.1.39 Кодексу внесені зміни, якими поняття «грошове зобов'язання платника податків» доповнено словами «інше зобов'язання, контроль за сплатою якого покладено на контролюючі органи» та словом «пеня». Тобто зобов'язання зі сплати частини чистого прибутку (доходу) та дивідендів на державну частку є грошовим зобов'язанням платника.

2. Розширено функції, які виконують контролюючі органи, відповідно до ст. 19-1 Кодексу:

На контролюючі органи покладено обов'язок здійснення контролю за своєчасністю, достовірністю, повнотою нарахування та сплати до бюджету:

  • частини чистого прибутку (доходу) державними та комунальними унітарними підприємствами та їх об'єднаннями, а також господарськими товариствами, у статутному капіталі яких є державна та/або комунальна власність (пп. 19-1.1.51 Кодексу);
  • дивідендів на державну частку господарськими товариствами, у статутному капіталі яких є корпоративні права держави, а також господарськими товариствами, 50 і більше відсотків акцій (часток, паїв) яких знаходяться у статутних капіталах господарських товариств, частка держави яких становить 100 відсотків (пп. 19-1.1.52 Кодексу).

3. Уточнено порядок самостійного визначення контролюючим органом суми грошових зобов'язань, передбачених іншим законодавством (зміни до пп. 54.3.2 та 54.3.3 Кодексу), зокрема, якщо:

  • дані перевірок результатів діяльності платника податків, крім електронної перевірки, свідчать про заниження або завищення суми іншого зобов'язання, контроль за сплатою якого покладено на контролюючі органи, заявлені у податкових деклараціях, уточнюючих розрахунках;
  • контролюючий орган згідно з іншим законодавством є особою, відповідальною за нарахування сум іншого зобов'язання, контроль за сплатою якого покладено на контролюючі органи, застосування штрафних (фінансових) санкцій та нарахування пені.

Розрахунок частини чистого прибутку (доходу), дивідендів на державну частку прирівнюється до податкової декларації.

4. Внесено зміни до ст. 46 Кодексу, якими, зокрема, було розширено поняття «податкова декларація», визначене п. 46.1 Кодексу, та викладено у новій редакції п. 46.2 Кодексу.

Так, податковою декларацією, розрахунком є – документ, що подається платником податків контролюючим органам у строки, встановлені законом, на підставі якого здійснюється нарахування та/або сплата грошового зобов'язання.

Розрахунок частини чистого прибутку (доходу), дивідендів на державну частку (далі – Розрахунок), який подається до контролюючих органів відповідно до іншого законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи, прирівнюється до податкової декларації (абз. 2 п. 46.1 Кодексу).

Фінансова звітність або звіт про фінансовий стан (баланс) та звіт про прибутки та збитки та інший сукупний дохід (звіт про фінансові результати) є додатком до Розрахунку та його невід'ємною частиною (абз. 3 п. 46.2 Кодексу).

Розрахунок складається наростаючим підсумком та подається до контролюючих органів разом з фінансовою звітністю у строки, передбачені ст. 49 Кодексу (абз. 6 п. 46.2 Кодексу).

5. Визначено базовий звітний (податковий) період для складання та подання до контролюючих органів Розрахунку

Пункт 46.2 Кодексу доповнено абзацом п'ятим, згідно з яким для частини чистого прибутку (доходу) податковими (звітними) періодами є календарні: квартал, півріччя, три квартали, рік. При цьому для платників частини чистого прибутку (доходу) – господарських товариств, корпоративні права яких частково належать державі, та господарських товариств, 50 і більше відсотків акцій (часток, паїв) яких належать господарським товариствам, частка держави в яких становить 100 відсотків, що не прийняли рішення про нарахування дивідендів до 01 травня року, який настає за звітним, податковим (звітним) періодом є календарний рік.

***

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Джерело: ДПС у Житомирській області

Рубрика: Оподаткування/Податок на прибуток

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Податок на прибуток»