• Посилання скопійовано

Вводили та виводили ОЗ з обліку для ремонту в межах одного дня: що з податковою амортизацією?

Якщо на основні засоби для використання в господарській діяльності в бухгалтерському обліку нараховується амортизація у зв’язку з їх виведенням та введенням в експлуатацію в межах одного місяця, то амортизація і в податковому обліку нараховується

Вводили та виводили ОЗ з обліку для ремонту в межах одного дня: що з податковою амортизацією?

Податківці у підкатегорії 102.05 «ЗІР» зазначили, що пп. 138.3.2 ПКУ визначено, що не підлягають амортизації та проводяться за рахунок відповідних джерел, зокрема, витрати на придбання/самостійне виготовлення невиробничих основних засобів, витрати на ремонт, реконструкцію, модернізацію або інші поліпшення невиробничих основних засобів.

Зокрема, термін «невиробничі основні засоби» означає відповідно основні засоби, не призначені для використання в господарській діяльності платника податку (абз. 5 пп. 138.3.2 ПКУ).

Методологічні засади формування в бухгалтерському обліку інформації, зокрема, про основні засоби, а також розкриття інформації про них у фінансовій звітності викладені у Положенні (стандарті) бухгалтерського обліку №7 «Основні засоби», затвердженому наказом Мінфіну від 27.04.2000 р. №92 із змінами та доповненнями (далі – П(С)БО 7).

Згідно з п. 23 П(С)БО 7 нарахування амортизації здійснюється протягом строку корисного використання (експлуатації) об’єкта, який встановлюється підприємством (у розпорядчому акті) при визнанні цього об’єкта активом (при зарахуванні на баланс), і призупиняється на період його реконструкції, модернізації, добудови, дообладнання та консервації.

У п. 9 розд. 2 Методичних рекомендацій з бухгалтерського обліку основних засобів, затверджених наказом Мінфіну від 30.09.2003 р. №561 із змінами та доповненнями, зазначено, що об’єкти основних засобів, що тимчасово не експлуатуються (капітальний ремонт, реконструкція та інше поліпшення і консервація об’єктів), виділяються в бухгалтерському обліку в окремі групи.

Зокрема, абз. 4 п. 29 П(С)БО 7 визначено, що нарахування амортизації припиняється, починаючи з місяця, наступного за місяцем вибуття об’єкта основних засобів, переведення його на реконструкцію, модернізацію, добудову, дообладнання, консервацію. Нарахування амортизації при застосуванні виробничого методу амортизації припиняється з дати, що настає за датою вибуття об’єкта основних засобів.

Нарахування амортизації починається з місяця, наступного за місяцем, у якому об’єкт основних засобів став придатним для корисного використання. Нарахування амортизації при застосуванні виробничого методу починається з дати, що настає за датою, на яку об’єкт основних засобів став придатним для корисного використання (абз. 3 п. 29 П(С)БО 7).

Тобто на період консервації, капітального ремонту, реконструкції та іншого поліпшення основних засобів відбувається припинення їх експлуатації.

Враховуючи зазначене, у податковому обліку амортизації підлягають основні засоби, які призначені для використання в господарській діяльності платника податку.

Якщо на основні засоби, які призначені для використання в господарській діяльності платника податку в бухгалтерському обліку нараховується амортизація у період ремонту або іншого поліпшення, у зв’язку з чим вони виведені та введені в експлуатацію в межах одного місяця, то амортизація і в податковому обліку нараховується.

***

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Джерело: Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс

Рубрика: Оподаткування/Податок на прибуток

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Податок на прибуток»