• Посилання скопійовано

Зростання обсягу річного доходу: коригувати чи не коригувати фінрезультат в 2020-2021 рр.?

У 2020 році збільшено з 20 до 40 млн грн обсяг річного доходу, при перевищенні якого платники податку на прибуток повинні коригувати фінрезультат з метою оподаткування та переходити з річного на квартальний звітний період. Як на практиці застосовувати збільшений критерій для зміни звітного періоду та коригування фінрезультату?

Зростання обсягу річного доходу: коригувати чи не коригувати фінрезультат в 2020-2021 рр.?

Коментар до ІПК від 19.10.2020 р. № 4304/ІПК/99-00-05-05-02-06

Законом №466 внесено зміни до пп. 134.1.1 ПКУ в частині підвищення вартісного критерію річного доходу для незастосування різниць з 20 до 40 млн грн (набули чинності 23 травня 2020 року) та до пп. 137.5 ПКУ  у частині підвищення вартісного критерію річного доходу для застосування річного звітного періоду (набудуть чинності з 1 січня 2021 року). Через це у платників податку на прибуток виникають питання щодо застосування цього критерію у 2020 році.

Наприклад, останніми роками товариство отримує річний дохід більше 20 млн грн, коригує фінрезультат і звітує з податку на прибуток щоквартально. У 2020 році дохід теж більше 20 млн грн, але менше 40 млн грн. Історію товариства за 2015 – 2020 роки наведемо у таблиці:

Звітний рік

Річний дохід, млн грн

Коригування фінрезультату

Звітний період

2015 - 2017

менше 20*

Ні

річний

2018

більше 20

Так

річний**

2019

більше 20

Так

квартальний

2020

більше 20, але менше 40

Ні

квартальний

2021

менше 40

Ні

річний

* у 2015 році вперше було прийнято рішення про незастосування коригувань фінансового результату до оподаткування на усі різниці (крім від’ємного значення об’єкта оподаткування минулих податкових (звітних) років, визначені відповідно до положень розділу III Кодексу.

** у 2018 році річний дохід товариства вперше перевищив 20 млн гривень, тому за підсумками цього року товариство здійснювало коригування фінансового результату до оподаткування на усі різниці і складало річну декларацію з податку на прибуток.

 

У товариства виникли такі питання, які воно зазначило у запиті на отримання коментованої ІПК:

  1. чи може товариство у 2020 році відновити право на незастосування коригувань фінансового результату до оподаткування на податкові різниці, якщо дохід не перевищить 40 млн грн;
  2. чи виникає право у платника знову прийняти рішення (відновити право) про незастосування податкових різниць, в якого ще немає 40 млн грн доходу в декларації за перше півріччя 2020 року. Чи в такому випадку незастосування податкових різниць здійснюється в цілому за рік?
  3. якщо дохід товариства за 2020 рік не перевищить 40 млн грн і товариство може скористатися правом на незастосування коригувань фінансового результату до оподаткування на податкові різниці, чи необхідно подавати уточнюючі декларації за II квартал 2020 р., якщо платником самостійно виявлено, що йому необхідно було збільшити фінансовий результат до оподаткування на суму штрафів, пені, нарахованих контролюючими  органами за порушення вимог законодавства. Однак у декларації за II квартал 2020 року відображено збиток, і вищезазначена обставина не призведе до заниження податкового зобов’язання та податку на прибуток. Можливо, достатньо буде під час формування показників річної декларації, не враховувати різниці, адже декларація заповнюється наростаючим підсумком?

На всі ці питання податківці відповіли коротко, але не дуже ясно: «у разі, якщо платник у 2019-2020 роках щоквартально подавав податкові декларації з податку на прибуток та визначав об’єкт оподаткування податку на прибуток з урахуванням податкових різниць, а його дохід за 2020 рік не перевищить 40 млн грн, то платник зможе прийняти рішення про  незастосування коригувань фінансового результату до оподаткування на усі різниці (крім від’ємного значення об’єкта оподаткування минулих податкових (звітних) років), визначені відповідно до положень Кодексу) у декларації за 2020 рік. При цьому такий платник має застосовувати у 2021 році річний податковий (звітний) період».

 

Отже, що робити цьому товариству - платнику податку на прибуток?

По-перше, лише за підсумками всього 2020 року в цілому товариство може прийняти рішення про незастосування коригувань фінрезультату  з метою оподаткування та не відображати податкові різниці у додатку РІ до Декларації за результатами 2020 року (крім від’ємного значення об’єкта оподаткування минулих податкових (звітних) років).

По-друге, «відновити право на незастосування коригувань», яке було у товариства до 2018 року, не можна посеред звітного року – ані в декларації за півріччя, ані в декларації за 9 місяців, незважаючи на те, що критерій річного доходу збільшився посеред року – з 23 травня 2020 року. Прийняти рішення про незастосування коригувань можна тільки тоді, коли будуть точно відомі результати всього звітного 2020 року, а це станеться лише після його закінчення. Відповідно, декларації за 1 квартал, півріччя та 9 місяців 2020 року потрібно подавати з коригуваннями фінрезультату у додатку РІ (за їх наявності). А от річну декларацію можна скласти вже без коригувань і додатка РІ.

 

А якщо виявлено помилки?

Якщо товариство самостійно виявило помилки  в додатку РІ до Декларації за 1 квартал, півріччя чи 9 місяців 2020 року, (зокрема, помилково не застосували коригування фінрезультату), у випадку, коли така помилка впливає на суму податку на прибуток за ці періоди, потрібно подати уточнюючий розрахунок або додаток ВП у поточній декларації. Але у товариства, яке надіслало запит на коментовану ІПК, помилка сталася в декларації за півріччя 2020 року, і вона призвела лише до завищення збитку у деклараціях за півріччя 2020 року, яке також вплине і на суму збитку за 9 місяців 2020 року. За умови, що обидві декларації збиткові, ця помилка не вплинула на суму податку на прибуток за півріччя та за 9 місяців.

На запитання товариства, чи потрібно йому виправляти таку помилку, податківці не відповіли, тож спробуємо зробити це самостійно.

Як говорить ст. 50 ПКУ, платник податків, який самостійно виявляє факт заниження податкового зобов'язання минулих податкових періодів, зобов'язаний, за винятком випадків, установлених п. 50.2 ПКУ:

  • або надіслати уточнюючий розрахунок і сплатити суму недоплати та штраф у розмірі трьох відсотків від такої суми до подання такого уточнюючого розрахунку;
  • або відобразити суму недоплати у складі декларації з цього податку, що подається за податковий період, наступний за періодом, у якому виявлено факт заниження податкового зобов'язання, збільшену на суму штрафу у розмірі п'яти відсотків від такої суми, з відповідним збільшенням загальної суми грошового зобов'язання з цього податку.

У випадку, якщо відбувається заниження збитку в одній з квартальних декларацій за звітні періоди 2020 року через помилки при коригуванні фінрезультату, при тому, що річна декларація за 2020 рік буде складатися без таких коригувань, - ми вважаємо, що виправляти помилкову декларацію вже не потрібно. При визначенні фінрезультату за 2020 рік коригування вже не будуть враховуватися, і товариство визначить правильний фінрезультат за підсумками 2020 року. Якщо він буде від’ємним, то до декларації за 2021 рік буде перенесено правильну суму збитків за 2020 рік.

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Податок на прибуток

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Податок на прибуток»