• Посилання скопійовано

Реєстрація представництв нерезидентів: запитання-відповіді від ДПС

Податківці навели актуальні запитання-відповіді щодо реєстрації нерезидентів платниками податку на прибуток та їх оподаткування

Реєстрація представництв нерезидентів: запитання-відповіді від ДПС

Станом на сьогодні окремі нерезиденти уже стали на облік в податкових органах і зареєстровані в якості платників податку на прибуток підприємств згідно з вимогами чинного закону. Зазначає ДПСУ.

Наводимо актуальні запитання-відповіді щодо реєстрації нерезидентів платниками податку на прибуток підприємств та їх оподаткування.

 

 

 

Запитання

Відповідь

Чи виникнуть проблеми із застосуванням положень Податкового кодексу України, які розглядають постійне представництво як окремого платника податку на прибуток підприємств, у зв'язку зі скасуванням відповідної реєстрації для постійного представництва?

Ні

Проблем із реєстрацією не виникає. Іноземні компанії вже реєструються як платники податку на прибуток.

Для взяття на облік та реєстрації платником податку на прибуток іноземна компанія подає до контролюючого органу заяву за формою № 1-ОПП (із зазначенням підстав для взяття на облік). До такої заяви додаються документи, перелік яких визначений у пункті 64.5 статті 64 Кодексу. Всім іноземним компаніям при взятті на облік в контролюючих органах надається податковий номер, яким є реєстраційний (обліковий) 9 - значний номер. Іноземній компанії видається довідка про взяття на облік за формою  N 34- ОПП. Додатково питання реєстрації іноземних компаній викладені в Інформаційному листі N 19. Територіальні органи (ЦОП) поінформовані і приймають документи

 

 

Як дотримуватися нових правил за відсутності нового порядку реєстрації нерезидентів як платників ПнПП?

 

Наказ Міністерства фінансів України від 08.02.2021 № 62 «Про затвердження Змін до Порядку обліку платників податків і зборів» - на державній реєстрації в Мінюсті. Водночас Кодексом прямо визначені і підстави, і перелік документів, які подаються для взяття на облік. Тому до набрання чинності змінами слід керуватися нормами пункту 64.5 статті 64 Кодексу і Порядком обліку платників податків і зборів в частині, яка не суперечить Кодексу.

 

Чи повинні нерезиденти, діяльність яких в Україні не створює постійне представництво, реєструватися платниками податку на прибуток підприємств?

Ні

 

Чи буде нерезидент як новий платник податку на прибуток підприємств вважатися правонаступником його постійного представництва щодо податкових активів та зобов'язань, сформованих у попередніх звітних періодах?

Так

 

Чи призводить зняття з обліку постійного представництва як платника податку на прибуток і відповідна реєстрація відповідного нерезидента до проведення податкової перевірки такого представництва та/або нерезидента?

Ні

Чи повинен нерезидент, зареєстрований платником податку на прибуток підприємств, готувати окрему фінансову звітність для цілей цього податку, окрім фінансової звітності його постійного представництва?

 

Ні

Якщо постійне представництво нерезидента подавало квартальну звітність з податку на прибуток підприємств у 2020 році, чи повинен такий нерезидент продовжувати подавати квартальну звітність у 2021 році, якщо річний дохід постійного представництва за 2020 рік перевищує 40 млн гривень?

 

Так

 

У разі виникнення питань нерезиденти, постійні представництва  можуть звернутися  до ДПІ (ЦОП) за місцем своєї реєстрації, де їм буде надана кваліфікована допомога для подачі документів та взяття на облік таких нерезидентів як платників податку на прибуток. Адреси та контакти можна знайти на офіційному вебпорталі ДПС https://tax.gov.ua  у банері  «Центри обслуговування» або у відкритій частині Електронного кабінету у розділі  «Прес-центр», «Контакти» (https://cabinet.tax.gov.ua/contacts).

 

Довідково.

Концепція постановки на облік в податкових органах і реєстрації платниками податку на прибуток підприємств нерезидентів розроблялась у 2018 – 2019 роках робочою групою при Міністерстві фінансів України з питань імплементації Плану протидії розмиванню податкової бази та виведенню прибутку з-під оподаткування, до якої входили фахівці Проектного офісу реформ при Мінфіні, НБУ та широке коло експертів – представників аудиторських компаній. В подальшому проєкт пройшов оцінку Організації економічного співробітництва та розвитку. Метою концепції було чітке розмежування повноважень та відповідальності нерезидентів щодо сплати податків в Україні.

Реалізація концепції відбулась шляхом внесення змін до Податкового кодексу України законами України від 16 січня 2020 року №466 «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення адміністрування податків, усунення технічних та логічних неузгодженостей у податковому законодавстві», від 14 липня 2020 року №786 «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо функціонування електронного кабінету та спрощення роботи фізичних осіб – підприємців» та від 17 грудня 2020 року №1117 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо забезпечення збору даних та інформації, необхідних для декларування окремих об’єктів оподаткування».

***

Читайте також: Нові правила оподаткування та обов'язкова реєстрація для нерезидентів: інформаційний лист ДПС №19

Джерело: ДПСУ

Рубрика: Оподаткування/Податок на прибуток

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Податок на прибуток»