• Посилання скопійовано

Несвоєчасно сплатили податок на прибуток: які наслідки?

Чи буде штраф за несвоєчасну сплату податку на прибуток за 2020 рік? Граничний термін сплати минув 11 березня 2021 року. Податковий інспектор у телефонному режимі відповіла, що штрафні санкції нараховуються

Несвоєчасно сплатили податок на прибуток: які наслідки?

Згідно з чинною редакцією п. 124.1 ПКУ платник податку на прибуток зобов’язанийсамостійно сплатити суму податкового зобов’язання, зазначену у поданій ним податковій декларації, протягом 10 календарних днів, наступних за останнім днем відповідного граничного строку, передбаченого для її подання згідно з п. 57.1 ПКУ.

У разі якщо платник податку не сплатить узгодженої суми грошового зобов’язання протягом установленого терміну, такий платник відповідно до п. 124.1 ПКУ притягується до відповідальності у вигляді штрафу у розмірах:

— при затримці до 30 календарних днів включно, наступних за останнім днем строку сплати суми грошового зобов’язання, — 5 відсотків погашеної суми податкового боргу;

— при затримці понад 30 календарних днів, наступних за останнім днем строку сплати суми грошового зобов’язання, — 10 відсотків погашеної суми податкового боргу.

 

А чи застосовуватимуться ці штрафи під час карантину?

Нормою п. 52-1 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ визначено, що за порушення податкового законодавства, вчинені протягом періоду з 1 березня 2020 року до останнього календарного дня місяця (включно), в якому завершується дія карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України на всій території України з метою запобігання поширенню на території України коронавірусної хвороби (COVID-19), штрафні санкції не застосовуються.

Тобто на платника податку на прибуток, в якого останній день сплати податку припадає на 11 березня 2021 року, але який при цьому несвоєчасно сплатить податок на прибуток, штраф не накладатиметься, позаяк на період дії у країні карантину зазначені вище штрафи не застосовуватимуться. Звертаємо увагу, що це не стосується ПДВ, акцизу та рентної плати.

Також податківці у ЗІР, підкатегорія 132.01, зазначили, що до платників податків, які протягом періоду з 1 березня 2020 року до останнього календарного дня місяця (включно), в якому завершується дія карантину, встановленого КМУ на всій території України з метою запобігання поширенню на території України коронавірусної хвороби (COVID-19), подавали податкову звітність (крім ПДВ, акцизного податку, рентної плати) за податкові (звітні) періоди, граничні терміни подання яких припадали на цей період, але після граничного терміну подання, штрафні санкції, передбачені п. 120.1 ПКУ, не застосовуються.

Тобто в період з 1 березня 2020 року до останнього календарного дня місяця (включно), в якому завершується дія карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України на всій території України з метою запобігання поширенню на території України коронавірусної хвороби (COVID-19), не застосовуються штрафні санкції, передбачені п. 120.1 ПКУ у разі неподання платниками податків податкової звітності (крім податку на додану вартість, акцизного податку, рентної плати) за податкові (звітні) періоди, граничні терміни подання яких припадали на цей період.

У разі неподання або несвоєчасного подання в період карантину податкової звітності з податку на додану вартість, акцизного податку, рентної плати до платників податків застосовуються штрафні санкції, передбачені п. 120.1 ПКУ.

Таким чином, на час установлення у країні карантину штрафні санкції не застосовуватимуться ані за несвоєчасну сплату податку на прибуток, ані за несвоєчасне подання декларації з податку на прибуток.

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Податок на прибуток

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Податок на прибуток»