• Посилання скопійовано

ОСББ надає платні послуги з паркування авто: які податкові наслідки?

ОСББ варто звернути увагу: надання платних послуг з паркінгу, що знаходиться у володінні іншого власника, має характер підприємництва. І це, на думку ДПС, спричиняє втрату статусу неприбуткової організації такого ОСББ

ОСББ надає платні послуги з паркування авто: які податкові наслідки?

Коментар до ІПК ДПС від 22.02.2021 р. №695/ІПК/99-00-21-02-02-06

ОСББ хотіло розширити обсяг своїх доходів та джерел їх виникнення. Тому його члени замислились над використанням паркінгу – чому б не надавати послуги з паркування на платній основі? 

І все б добре, як би не два «але»: 

  • цей паркінг належить іншій особі;
  • ОСББ є неприбутковою організацією. 

Чи не призведе отримання таких доходів до втрати неприбуткового статусу та як на це вплине те, що паркінг не власний, а чужий? 

Отже, ОСББ задала ДПС такі питання з проханням надати ІПК:

  1. чи може ОСББ як неприбуткова організація підписати договір з власником машино-місць (юридичною особою) про участь у витратах на утримання паркінгу власником машино-місць, чи не буде це вважатись наданням послуг з боку ОСББ?
  2. чи може ОСББ надавати послуги юридичним особам, які не є членами ОСББ, щоб не втратити статус неприбуткової організації та які саме послуги ОСББ може надавати?
  3. які первинні документи повинне надавати ОСББ для підтвердження наданих послуг, якщо такі послуги можна надавати без втрати статусу неприбуткової організації (акт наданих послуг або рахунок-акт) та на підставі якого первинного документу власник зможе віднести компенсацію (відшкодування) до витрат підприємства (машино-місця використовуються у господарській діяльності підприємства)?
  4. яким чином власник може компенсувати витрати ОСББ в частині площі, яка перебуває у власності юридичної особи (власника) на – електроенергію, інші комунальні витрати, а також поточний чи капітальний ремонт, обслуговування місць загального користування паркінгу та будь-які інші витрати, що стосуються утримання та користування власником власного майна – машино-місць у паркінгу, з можливістю віднесення на витрати його проплат на рахунок ОСББ?

 

Що відповіла ДПС?

Податківці змогли надати відповідь тільки на питання, які не стосуються бухобліку, оскільки ведення бухобліку поза компетенцією ДПС. 

Насамперед вони нагадали, що за пп. 133.4.1 ПКУ неприбутковою організацією для цілей оподаткування податком на прибуток є підприємство, установа та організація (далі – неприбуткова організація), що одночасно відповідає таким вимогам:

  • утворена та зареєстрована в порядку, визначеному законом, що регулює діяльність відповідної неприбуткової організації;
  • установчі документи (або установчі документи організації вищого рівня, на підставі яких діє неприбуткова організація відповідно до закону) містять заборону розподілу отриманих доходів (прибутків) або їх частини серед засновників (учасників у розумінні Цивільного кодексу України), членів такої організації, працівників (крім оплати їхньої праці, нарахування ЄСВ), членів органів управління та інших пов’язаних з ними осіб. Для цілей цього абзацу не вважається розподілом отриманих доходів (прибутків) фінансування видатків, визначених пп. 133.4.2 ПКУ;
  • установчі документи (або установчі документи організації вищого рівня, на підставі яких діє неприбуткова організація відповідно до закону) передбачають передачу активів одній або кільком неприбутковим організаціям відповідного виду, іншим юридичним особам, що здійснюють недержавне пенсійне забезпечення відповідно до закону (для недержавних пенсійних фондів), або зарахування до доходу бюджету у разі припинення юридичної особи (у результаті її ліквідації, злиття, поділу, приєднання або перетворення). Положення цього абзацу не поширюється на об’єднання та асоціації об’єднань співвласників багатоквартирних будинків та житлово-будівельні кооперативи;
  • внесена контролюючим органом до Реєстру неприбуткових установ та організацій (далі – Реєстр).

Важливо! Доходи (прибутки) неприбуткової організації використовуються виключно для фінансування видатків на утримання такої неприбуткової організації, реалізації мети (цілей, завдань) та напрямів діяльності, визначених її установчими документами (абзац 1 пп. 133.4.2 ПКУ).

Доля ОСББ у статусі неприбуткових визначена у пп. 133.4.6 ПКУ. За ним до неприбуткових організацій, що відповідають вимогам п. 133.4 ПКУ і не є платниками податку на прибуток, зокрема, можуть бути віднесені об’єднання співвласників багатоквартирного будинку. 

Проте, щоб мати неприбутковий статус, цього замало. Адже кожна неприбуткова організація може займатися діяльністю тільки в межах відповідного закону про її існування. Якщо ця умова буде порушена, з неприбутковим статусом можна буде попрощатися. 

 

Якою діяльністю може займатися ОСББ?

Правові та організаційні засади створення, функціонування, реорганізації та ліквідації об’єднань власників жилих та нежилих приміщень багатоквартирного будинку, захист їхніх прав та виконання обов’язків щодо спільного утримання багатоквартирного будинку визначаються Законом №2866.

Основна діяльність ОСББ полягає у здійсненні функцій, що забезпечують реалізацію прав співвласників на володіння та користування спільним майном співвласників, належне утримання багатоквартирного будинку та прибудинкової території, сприяння співвласникам в отриманні житлово-комунальних та інших послуг належної якості за обґрунтованими цінами та виконання ними своїх зобов’язань, пов’язаних з діяльністю об’єднання (ч. 4 ст. 4 Закону №2866).

Згідно з ч. 2 ст. 4 Закону №2866 об’єднання створюється як непідприємницьке товариство для здійснення функцій, визначених законом. Порядок надходження і використання коштів об'єднання визначається цим Законом та іншими законами України. Отже, діяльність ОСББ відповідно до Закону №2866 має некомерційний характер.

Права об’єднання регламентовано ст. 16 Закону №2866, якою встановлено, що об’єднання відповідно до законодавства та свого статуту має, зокрема, такі права:

  • приймати рішення про надходження та витрати коштів об'єднання;
  • визначати порядок користування спільним майном відповідно до статуту об'єднання;
  • укладати договори;
  • здійснювати для виконання статутних завдань господарче забезпечення діяльності об'єднання в порядку, визначеному законом;
  • встановлювати сервітути, здавати в оренду допоміжні приміщення та інше спільне майно багатоквартирного будинку.

Також ст. 21 Закону №2866  встановлено  перелік складових коштів об’єднання. До них належать, зокрема:

  • кошти, отримані об’єднанням у результаті здавання в оренду допоміжних приміщень та іншого спільного майна багатоквартирного будинку;
  • кошти та майно, що надходять для забезпечення потреб основної діяльності об’єднання;
  • добровільних майнових, у тому числі грошових, внесків фізичних та юридичних осіб;
  • коштів, отриманих з інших джерел, що спрямовуються на виконання статутних цілей об'єднання.

 

Кошти за платну парковку: можна чи ні?

На підставі наведених вище норм податківці підкреслили, що ОСББ має право відповідно до законодавства та статуту об’єднання укладати договори, які належать до сфери його діяльності.

І навели два варіанти наслідків, до яких призведе ОСББ – неприбутківця надання платних послуг з паркування.

Надання платних послуг з використання паркінгу, що є у володінні іншого власника і не є спільним майном ОСББ, послуг з користування  внутрішньобудинковою мережею електропостачання, поточного чи капітального ремонту такого паркінгу, обслуговування місць загального користування паркінгу, прибирання території парко-місць та інших послуг, не пов’язаних з утриманням багатоквартирного будинку та прибудинкової території, має характер підприємництва

І для цього випадку податківці вирішили бути принциповими. Сказано в Законі №2866, що ОСББ – непідприємницьке, тож цю умову, на їхню думку, порушувати не можна. Відповідно здійснення ОСББ підприємницької діяльності спричиняє втрату статусу неприбуткової організації такого ОСББ з відповідним виключенням з Реєстру. Незважаючи на те, куди ОСББ планує витратити отримані доходи.

А ось  якщо паркінг, який є невід’ємною частиною будинку, приймає участь у відшкодуванні (компенсації) витрат ОСББ на утримання прибудинкової території як споживач відповідних послуг, отримані доходи у вигляді такої компенсації, на думку податківців, не є підставою для виключення ОСББ з Реєстру. 

Саме тому, що виконується інша умова: такі доходи використовуються виключно для фінансування видатків на утримання такого ОСББ, реалізації мети (цілей, завдань) та напрямів діяльності, визначених його статутом і не розподіляються між його учасниками (співвласниками).

***

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Податок на прибуток

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Податок на прибуток»