• Посилання скопійовано

Зміни в оподаткуванні та перевірки іноземного бізнесу – що нового?

Бізнес навів перелік проблемних питань щодо реєстрації іноземних компаній в ДПС та правил їх оподаткування

Зміни в оподаткуванні та перевірки іноземного бізнесу – що нового?

З 1 липня розпочались податкові перевірки іноземних компаній, які стали на облік в Україні. У зв’язку з цим Податковий комітет Європейської Бізнес Асоціації провів зустріч, під час якої бізнес разом з фахівцями ГУ Державної податкової служби в Київській області обговорили наслідки запровадження Законом України №466-IX від 16 січня 2020 року податкового обліку в Україні іноземних компаній, які мають або не мають свої постійні представництва в Україні, особливості подання звітності та проведення перевірок таких компаній.

Нагадаємо, що з початку року з переліку платників податку на прибуток виключено постійні представництва нерезидентів, натомість до нього включені материнські компанії чи головні офіси таких представництв, а також інші нерезиденти, на яких покладено обов’язок сплачувати податок на прибуток підприємств. Для виконання нових вимог нерезиденти повинні подати до контролюючих органів документи для взяття їх на облік податковими органами України. Відповідно, у бізнесу виникла низка питань щодо практичної реалізації даного нововведення.

На жаль, наразі є низка питань від бізнесу, які все ще залишаються без відповіді:

  • Як зареєструвати іноземну компанію, яка не має постійного представництва в Україні, проте надає послуги в сфері міжнародних перевезень?
  • Як зняти з реєстрації іноземні представництва, які були зареєстровані ще в 90-х та давно не здійснюють діяльності?
  • Коли почнуть діяти електронні ключі для подання податкової звітності для іноземних компаній?
  • Коли технічно буде можливо передати залишки переплаченого податку на прибуток представництва на облік нерезидента в електронних картках платників податків?
  • Як обліковувати доходи, витрати та податок на прибуток для представництв та їх іноземних компаній?
  • Як подати звіт по ТЦУ за 2020 рік, якщо представництво вже втратило статус платника податку на прибуток?

Як завжди, жодні зміни до податкового законодавства не оминає важка доля пошуку шляхів запровадження змін.

Незважаючи на цілий ряд інформаційних листів ДПС України, ключове питання «Що оподатковувати?», на жаль, залишається без відповіді до цього часу. Європейська Бізнес Асоціація продовжує вести комунікацію з податковими органами для отримання відповідей на ці та інші питання від бізнесу. Водночас ми очікуємо термінових дій з боку Уряду, Міністерства фінансів України та Комітету ВРУ з питань фінансів податкової та митної політики щодо надання методологічних роз’яснень запроваджених змін.

Вкотре вимушені констатувати, що зміни податкового законодавства запроваджуються поспіхом, непродумано та без достатнього часу на підготовку як представників державних контролюючих органів, так і бізнесу, що вчергове сигналізує інвесторам про байдужість бюрократичного апарату до турбот реального прозорого бізнесу.

Крім того, враховуючи життєві реалії запровадження змін для іноземних компаній, Асоціація наполягає на законодавчому рівні передбачити незастосування штрафних санкцій за помилки у складанні податкової звітності як представництв, так і їх іноземних компаній.

***

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Джерело: Європейська Бізнес Асоціація

Рубрика: Оподаткування/Податок на прибуток

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Податок на прибуток»