• Посилання скопійовано

«Сільське господарство» №2(5) | 28.02.2018 р.

П’ятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена сільському господарству, фермерству і земельним відносинам

«Сільське господарство» №2(5) | 28.02.2018 р.

Це – вже п’ятий (і другий у 2018 році) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена сільському господарству, фермерству і земельним відносинам. З моменту написання попереднього листа минув місяць і за цей час з’явилося достатньо цікавого та нового.

 

Цього разу ми:

  • розповімо про появу довідника ДФС щодо нормативної грошової оцінки земель;
  • зупинимося на правилах сплати ЄСВ членами фермерського господарства;
  • визначимося з позицією ВСУ щодо правил поновлення дії договору оренди землі;
  • з’ясуємо, як бути з оподаткуванням та виплатою орендної плати за користування земельною ділянкою у разі смерті орендодавця;
  • і наостанок – проконсультуємо, як плодоносні рослини мають обліковуватися відповідно до нових правил.

Гарного вам читання!

 

***

З’явився довідник щодо нормативної грошової оцінки земель
2 лютого ДФС на своєму офіційному сайті у рубриці «Довідники» оприлюднила відповідний довідник. Завантажити його можна за посиланням.

Довідник містить систематизовану інформацію про:

  • рік останнього проведення нормативної грошової оцінки земель кожного населеного пункту України та його середню (базову) вартість;
  • дату та номер рішення місцевої ради про затвердження технічної документації з нормативної грошової оцінки земель населеного пункту;
  • розрахункову площу та чисельність населення;
  • кошторисну вартість робіт;
  • значення регіональних та зональних коефіцієнтів оцінки.

 

Сплата ЄСВ членами фермерського господарства
Податківці у своїй індивідуальній консультації від 29.01.2018 р. №300/6/99-99-13-02-01-15/ІПК вказали, що з 01 січня 2018 року кожен з членів фермерського господарства має сплачувати ЄСВ самостійно. Робити це слід щоквартально до 20 числа місяця, наступного за таким кварталом.

Тобто навіть у разі неотримання у певному кварталі розподіленого прибутку від результатів діяльності такого господарства, член фермерського господарства має сплатити ЄСВ за кожен місяць такого кварталу на рівні мінімального страхового внеску (2457,18 грн за кожний квартал).

 

Звертаємо увагу: стати на облік та сплачувати ЄСВ зобов’язані члени фермерських господарств, які не є застрахованими особами на інших підставах. А застрахованими особами є наймані працівники, фізособи-підприємці, голови фермерських господарств.

 

Про це та про те, чи має сплачувати ЄСВ за себе голова фермерського господарства, ми розповіли у редакційному коментарі до цієї податкової консультації.

 

На додачу до попередньої новини: як стати на облік членам фермерських господарств у 2018 році?
По-перше, члени фермерського господарства, з якими розірвано договори, у зв’язку зі зміною з 01.01.2018 р. законодавства про ЄСВ, мали протягом 30 к. дн. після розірвання договору подати до податкового органу таблицю 1 звіту з ЄСВ (додаток 6) за період з початку дії договору по грудень 2017 року включно.

По-друге, члени фермерського господарства з 01.01.2018 р. були зобов’язані стати на облік в органах доходів і зборів як платники ЄСВ. Для цього необхідно було подати до податкового органу за місцем проживання Заяву за формою №1-ЄСВ. За ухилення від взяття на облік або несвоєчасне подання заяви накладається штраф у розмірі 10 н.м.д.г. (170 грн).

По-третє, тільки після взяття на облік в податкових органах на членів фермерських господарств поширюються обов’язки щодо своєчасного та в повному обсязі нарахування, обчислення та сплати ЄСВ.

Про це податківці писали у листі ДФСУ від 12.01.2018 р. №1020/7/99-99-13-02-01-17, а ми – у своїй новині на підставі даного листа.

 

Алгоритм поновлення дії договору оренди землі – позиція ВСУ
Верховний Суд України у постанові від 06.09.2017 р. у справі №6-2539цс16 (завантажити) чітко визначив схему дії кожної зі сторін. А саме:

  1. Орендар, який має намір скористатися переважним правом на укладення договору оренди землі на новий строк, зобов'язаний повідомити про це орендодавця не пізніше ніж за місяць до спливу строку договору оренди землі;
  2. Після цього орендодавець у разі бажання розірвати договір або передати в оренду свою землю іншому орендарю має повідомити про це орендаря;
  3. У разі відсутності повідомлення від орендодавця щодо передання землі іншому орендарю або розірвання існуючого договору такий договір вважається поновленим на той самий строк і на тих самих умовах, які були передбачені укладеним договором оренди землі.

Наш коментар (для передплатників) до цієї постанови ВСУ читайте тут.

 

Уряд схвалив програми підтримки аграріїв на 2018 рік та змінив Концепцію їхнього розвитку
7 лютого Кабмін схвалив програми підтримки аграрного сектору за ключовими напрямами у рамках Держбюджету на 2018 рік. Загальна сума підтримки становить 6,3 млрд грн проти 5,5 млрд грн у минулому році.

«Наше завдання – зупинити негативні тенденції в стагнуючих зараз галузях і закласти дієвий фундамент для зростання всього АПК», – відзначив перший заступник Мінагрополітики Максим Мартинюк.

За його словами, у результаті реалізації програм держпідтримки, Уряд прагне наростити частку фермерських господарств в сільськогосподарському ВВП з 6% щонайменше до 10%. Докладніше про це читайте у нашій новині.

А вже 14 лютого Кабмін прийняв рішення щодо внесення змін до Концепції Державної цільової програми розвитку аграрного сектору економіки. Зокрема, уточнено структуру завдань і заходів Концепції, їх фінансування та термін реалізації (з 2020 до 2021 р.).

 

Наостанок – дві аналітики від редакції (для передплатників)
Як плодоносні рослини обліковувалися раніше? Як ці рослини мають обліковуватися у 2018 році після внесення змін до П(С)БО №30? Як їх амортизувати? Про це все читайте тут.

Як бути з оподаткуванням та виплатою орендної плати за користування земельною ділянкою у разі смерті орендодавця? Як показати її виплату спадкоємцям у ф. №1ДФ? Про це ми пишемо у цій консультації.

 

***

Наразі це все.
Більше новин на тему сільського господарства ви знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Сільське господарство

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Сільське господарство»