• Посилання скопійовано

«Сільське господарство» №8(11) | 26.09.2018 р.

Одинадцятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена сільському господарству, фермерству і земельним відносинам

«Сільське господарство» №8(11) | 26.09.2018 р.

Це – вже одинадцятий (і восьмий у 2018 році) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена сільському господарству, фермерству і земельним відносинам. З моменту написання попереднього листа минув цілий місяць і за цей час з’явилося багато цікавого та нового.

 

Цього разу ми:

  • визначимося, як змінився порядок використання коштів для підтримки галузі тваринництва;
  • з’ясуємо, чи можна без РРО продавати за готівку продукцію, виготовлену з давальницької сировини;
  • нагадаємо, що за 2019 рік звітувати до Держстату про наявність сільгосптехніки будемо за новою формою;
  • поговоримо про підписання Президентом закону щодо деяких питань оподаткування ПДВ експорту олійних культур;
  • …а також проінформуємо про повторне прийняття закону про механізм «єдиного вікна» на митницях (вже з пропозиціями Президента).

Гарного вам читання!

***

 

Уряд деталізував порядок використання коштів для підтримки галузі тваринництва 
22 серпня Уряд вніс зміни до порядку використання коштів за бюджетною програмою 2801540 «Державна підтримка галузі тваринництва» (Постанова №635). Зокрема:

  • відшкодування витрат, профінансованих за рахунок банківських кредитів здійснюватиметься без урахування ПДВ;
  • період отримання кредитів починається з 2018 року;
  • цільове використання за напрямом компенсації вартості об’єктів, профінансованих за рахунок банківських кредитів – відповідно до проектно-кошторисної документації, у тому числі обладнання;
  • спеціальна бюджетна дотація за утримання корів надається юрособам – власникам цих корів.

За повідомленням Мінагрополітики, завдяки цим змінам банки зможуть розробити уніфіковані кредитні продукти та активізувати роботу із сільгоспвиробниками для надання їм кредитних коштів під зазначені цілі у обсязі 4 300 млн гривень.

 

Продаж за готівку продукції, виготовленої з давальницької сировини: чи потрібен РРО?
Податківці у своїй індивідуальній консультації від 22.08.2018 р. №3656/6/99-99-14-05-01-15/ІПК вказали, що до продукції власного виробництва належить продукція, яка виробляється та реалізується самим підприємством в єдиному технологічному процесі з використанням власної або найманої праці.

Тому с/г підприємства – товаровиробники реалізацію продукції власного виробництва можуть здійснювати без використання РРО. Але такий продаж має проводитися у касі підприємства з оформленням прибуткових і видаткових касових ордерів та видачою відповідних квитанцій.

А ось цукор, виготовлений переробником на давальницьких умовах з цукрових буряків підприємства - сільгоспвиробника, не відповідає зазначеним вище умовам. Тому розрахунки за нього не можуть проводитись у касі підприємства - сільгоспвиробника з оформленням прибуткових і видаткових касових ордерів та видачою відповідних квитанцій. Такі розрахунки мають проводитись із застосуванням РРО.

Нашу новину про це читайте за посиланням.

 

За 2019 рік звітувати до Держстату про наявність сільгосптехніки будемо за новою формою
Наказом від 21.08.2018 р. №173 Держстат затвердив нову форму держстатспостереження щодо наявності с/г техніки №10-мех (один раз на два роки) «Звіт про наявність сільськогосподарської техніки в сільськогосподарських підприємствах».

Подавати цей звіт за новою формою потрібно буде, починаючи зі звіту за 2019 рік. Натомість з 1 січня 2019 року втратить чинність наказ Держстату від 02.07.2014 р. №206.

 

З 1 вересня запрацювали зміни в оподаткуванні ПДВ експортних операцій олійних культур 
30 серпня 2018 року Президент України підписав Закон від 22.05.2018 р. №2440-VIII. Згідно з ним п. 63 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ доповнено новим абзацом: «положення цього пункту не поширюються на операції з вивезення за межі митної території України в митному режимі експорту сільськогосподарськими підприємствами - виробниками соєвих бобів (товарна позиція 1201 згідно з УКТ ЗЕД) та насіння свиріпи або ріпаку (товарна позиція 1205 згідно з УКТ ЗЕД), вирощених ними на землях сільськогосподарського призначення, які перебувають у власності таких сільськогосподарських товаровиробників чи в їх постійному користуванні або використовуються ними на правах оренди (суборенди) чи емфітевзису».

Тож на експорт соєвих бобів та насіння свиріпи або ріпаку не поширюється норма щодо звільнення від ПДВ та діють загальні правила оподатковування ПДВ за ставкою 0%.

Цей Закон набрав чинності з 1 вересня 2018 року.

 

Рада прийняла закон про механізм «єдиного вікна» (з пропозиціями Президента)6 вересня ВРУ прийняла раніше ветований Президентом законопроект №7010. Він прийнятий без норми щодо часткового відшкодування сільськогосподарським товаровиробникам вартості закупівлі спеціальних вагонів для перевезення зерна.

Сам закон створює законодавчу основу для механізму «Єдиного вікна» та функціонування єдиного державного інформаційного веб-порталу «Єдине вікно для міжнародної торгівлі». Зокрема, вводиться можливість одноразового подання в електронному вигляді документів та/або відомостей з метою автоматичного обміну інформацією про вантаж в процесі його митного контролю.

Також буде скорочено кількість контролюючих органів на кордоні та скасована необхідність отримання підприємствами позитивного висновку держсанепідемекспертизи для здійснення санітарно-епідеміологічного контролю товарів, що переміщуються через митний кордон України.

***

 

Наразі це все.
Більше новин на тему сільського господарства ви знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Сільське господарство

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Сільське господарство»